"Slučaj David" i politička brutalnost: Zašto nismo ništa naučili od Mahira i Dženana

Prvo je bio Mahir Rakovac. Pa onda Dženan Memić i David Dragičević. Trojica mladih ljudi koji jedan drugoga nisu poznavali i nemaju ništa zajedničkog, izuzev toga da su njihove tragične, prerane smrti nepovratno urušile povjerenje bh. javnosti u “institucije sistema”: policiju, tužilaštva, sudove, ministarstva – sve one koji bi nas trebali štititi od svirepih zločina, ili nam barem omogućiti mrvicu onoga što se zove pravda.

Slušati i gledati političare iz Republike Srpske kako se ovih dana utrkuju ko će prije dati izjavu u vezi sa “slučajem David”, dok se istovremeno “gnušaju” politizacije istog tog slučaja, neviđena je beskrupuloznost i nemoral kakav se, čak i među bh. političarima, rijetko viđa. Rasvjetljavanje krajnje čudnih okolnosti Davidove smrti na kojima insistira mladićeva porodica, ali i stotine građana Banje Luke koji se svakodnevno okupljaju na Trgu Krajine, predstavnici vlasti i opozicije u RS-u prepoznali su kao savršenu priliku za prikupljanje jefitinih predizbornih poena, sjajan početak kampanje koja će im u oktobru donijeti glasove birača, a da pri tome čak ne moraju plaćati ni bilborde, ni PR stručnjake koji će ih u očima građana učiniti pametnim, poštenim i atraktivnim.

Političari na Trgu Krajine

Predsjednik RS-a Milorad Dodik prije dva dana izjavio je kako je politizacija smrti Davida Dragičevića prevršila mjeru.

– Ja sam porodici stradalog mladića dao sve što su tražili. Bio sam kući kad se saznalo za smrt Davida Dragičevića, bio sam na sahrani, primio sam ih na sastanak u svoj kabinet, bio sam i na protestima, ali naprosto vidim da je ta politizacija prevršila mjeru i da to traganje za istinom poprima sve više politički značaj, ne krivicom porodice, nego krivicom opozicije – rekao je Dodik.

Na okupljanju građana u Banjoj Luci sinoć se pojavio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

– Stojimo iza svakog poteza koji povlači Davor Dragičević vezano za čitav ovaj događaj oko smrti njegovog sina. SDS u svakom smislu mu daje podršku i pružit će mu sve svoje resurse na raspolaganje ako policija krene na narod – kazao je Mektić.

I dok obećava Davidovoj porodici svesrdnu podršku svoje političke partije, Mektić već u idućoj rečenici zaključuje da se ovom slučaju “ne smiju davati političke konotacije”.

– Na kraju, ovakva politika i ovakvo stanje i odnos politike prema ovakvoj vrsti događaja u RS-u je i doprinijelo da dođe do ovoga na ovakav način, da se slučaj ne rasvijetli, da se ovo tako zakomplikuje, tako da je počeo narod da reaguje – zaključio je Mektić, a nije propustio ni da javno “prozove” Dodika koji se, prema njegovim riječima, “stavio na čelo istrage”.

Među okupljene građane na Trgu Krajine došao je i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

– Užasavajuće i zastrašujuće je kad institucija koja treba da štiti i čuva građane od ugrožavanja života,nesigurnosti i nepravde otvoreno najavljuje obračun i krivični progon oca koji traži istinu o smrti svog djeteta – poručio je Borenović reagujući na jučerašnje saopćenje MUP-a RS-a u kojem se navodi da će biti podnesene krivične prijave protiv Davora Dragičevića zbog svakodnevnih prozivki i optužbi rukovodstva i pripadnika MUP-a.

Dok u Banjoj Luci vrije na ulicama, u Sarajevu jedan otac već više od dvije godine pokušava otkriti kako je umro njegov sin. Sve vezano za smrt Dženana Memića podjednako je nejasno, nelogično i maglovito kao i u slučaju Davida Dragičevića. I jednako kao i Davidovi roditelji, Dženanova porodica sumnja da iza svega stoji politika koja štiti moćnike i nastoji na sve načine zataškati pravu istinu.

Nepotvrđeno vršnjačko nasilje

Majka i očuh Mahira Rakovca, 14-godišnjeg dječaka koji je u decembru 2015. izvršio samoubistvo skočivši sa osmog sprata zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja, umrli su, a da nisu saznali šta je bio razlog zbog kojeg je njihov sin odlučio da više ne želi živjeti. Sumnjalo se na vršnjačko nasilje, brutalno, neizdrživo, koje je trajalo mjesecima, ali te sumnje nikada nisu zvanično potvrđene.

Mahir je pohađao školu u koju idu djeca iz dobrostojećih porodica. Iz škole je, pričali su njegovi roditelji, dolazio s modricama. Tužilaštvo Kantona Sarajevo zaključilo je istragu o dječakovoj smrti nalazom da na njegovom tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja. I na tome se cijela priča, barem što se institucija tiče, završila.

Politizacija sva tri slučaja podjednako je zastrašujuća i tužna kao i Mahirova, Dženanova i Davidova smrt. Tome uveliko doprinose i mediji, koji jedva čekaju da prenesu šta je ovaj ili onaj političar rekao tim povodom. Opravdani građanski bunt i sumnje u zvanične verzije događaja koje iznose nadležne institucije svakodnevno gube na jačini pred sirovom demonstracijom političke moći, međusobnim prepucavanjima vlasti i opozicije o tome ko vodi istragu, a ko sakriva dokaze, ko traga za istinom, a ko nastoji da je zataška…

U takvim okolnostima, teško je očekivati da će porodice ikada doći do istine. Jer u sjeni onih koji u svojim skupim odijelima i kravatama pred kamerama suosjećaju s njima, kriju se i odgovorni za tragično prekinute živote trojice mladića.

faktor.ba

Related posts