Sjećate li se ovih sandala: Nekad smo ih nosili na Jadranu, a sada ih pravi slavni Gucci

Plastične sandale koje su bile neizostavne osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća u bivšoj SFRJ za svaki porodični odlazak na more, vraćaju se u velikom – i luksuznom – stilu.

Popularno nazivane “češke sandale” dobile su ovih dana svoju luksuznu verziju: italijanski brend Gucci najavio je svojom novom kolekcijom da će taj, mnogima omraženi model, ponovo biti popularan.

Plave, ružičaste ili prozirne sandale, koje su nekada suvereno vladale jadranskim plažama, Gucci je predstavio kao glavni hit 2018. godine, što će nesumnjivo i postati s obzirom na to da je ta italijanska kuća uspjela popularizirati najčudnije komade, poput hibrida mokasinki i natikača obloženog krznom koje i danas nose poznate trendseterice.

Ne zna se pouzdano kada su se čuvene plastične sandale prvi put pojaviole na našim prostorima. Neki tvrde da su se počele proizvoditi nakon Drugog svjetskog rata zbog nedostatka kože, dok drugi navode da je za trend odgovorna masovna produkcija plastike u kasnim pedesetima.

U svakom slučaju, kod nas su bile izrazito popularne osamdesetih i devedesetih, a proizvodila ih je “Jugoplastika”. Mnogi su ih smatrali i jednim od najružnijih modela obuće ikada – a sada, u neznatno izmijenjenoj Guccijevoj verziji koja na vrhu ima kopču sa logom brenda, koštaju “skromnih” 545 dolara.

Related posts