Selo u BiH koje zovu “pustahija”

Iz sela Usorci, nadomak Oštre Luke, više od polovine mještana odselilo je u inostranstvo u potrazi za poslom. Zbog nedostataka radnih mjesta u ovoj maloj pograničnoj opštini bili su prinuđeni da se otisnu preko granice.

Usorce danas zovu “pustahija”. Nekadašnje selo mladosti postalo je selo starosti. Ne pomaže ni plodna zemlja, ni blizina rijeke Sane. Posljednjih godina iz skoro svake kuće neko se iselio i otišao na rad u Njemačku, Sloveniju, Austriju, Rusiju, a sve češće odlaze i na Maltu. Tako je prije osam godina trbuhom za kruhom, u Rusiju sa bratom i ocem krenuo i Dragan Vasiljević. Sa ruskih minus 30, otišao je na plus 30 na Malti. Sve zbog posla na građevinama, javlja RTRS.

– Kada sam stigao na Maltu sreo sam 15 Prijedorčana. Tamo je od ukupnog stanovništva na Malti 20 posto iz Srbije i BiH. Јa bih više volio da imam mogućnost da radim ovdje, ljepše je ovdje nego tamo, ali… – ističe Dragan Vasiljević.

Pusta je kuća i Dragice Plavšić. Sinovi rade u Rusiji i Sloveniji, a kćerka u Nemačkoj. Otišli su i najstariji unuci.

– Svi bi oni voljeli da budu kod kuće sa svojom djecom, ali ne mogu kad nemaju ovdje posla. Gdje će ovdje da rade? – pita Dragica.

Prije proteklog rata u BiH u Usorcima je bilo oko 300 mještana, a danas svega polovina, većinom starijih.

Prema podacima Biroa za zapošljavanje u Oštroj Luci, na posao čeka 676 lica, među njima i osmoro sa visokom stručnom spremom. Najmanje je medicinara i građevinaca. Kako kažu mještani, oni su već odavno preko granice spustili sidro.

Related posts