SDA: Uvođenjem moratorija zdravstvenim ustanovama Vlada KS ponovo pokazala površnost

Zaključak o nastavljanju moratorija na zapošljavanje u javnom sektoru, donesen 03. januara, Vlada je dostavila i zdravstvenim ustanovama, pokazujući time nepoznavanje elementarnih pojmova. Naime, u zaključku se navodi da resorni ministri mogu dati saglasnost za prijem radnika na određeno vrijeme, a najduže godinu dana, što je za oblast zdravstva besmisleno jer najkraća specijalizacija ljekara traje četiri godine”, saopćeno je iz SDA.

SDA KS navodi da to znači da će Klinički centar i Opća bolnica morati obustaviti ranije raspisane konkurse za prijem 58 ljekara specijalizanata iz različitih medicinskih disciplina, kao i magistara farmacije.

“Takav ishod nije dobar ni za mlade stručnjake ni za zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo. Podsjećamo javnost da su trenutni kantonalni vlastodršci u protekle četiri godine, dok su bili u opoziciji, stalno pozivali da se zaustavi odlazak ljekara iz naše zemlje i govorili kako nam nedostaje stručnjaka u svim oblastima medicine, a već svojim prvim odlukama dodatno pogoršavaju stanje”, piše u saopćenju za javnost.

SDA zahtjeva da Vlada KS iz svog zaključka izuzme zdravstvene ustanove kako se već raspisani konkursi ne bi poništavali jer su mladi specijalizanti našem društvu itekako potrebni.

Izvor: klix.ba

Related posts