Ratni komandant 502. brigade pušten na slobodu: Pogledajte emotivan susret Hamdije Abdića Tigra sa porodicom i prijateljima (VIDEO)

Kantonalni sud u Bihaću odbio je prijedlog Tužilaštva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću Tigru i drugima te su oni pušteni na slobodu.

Sud je donio odluku na danas održanom ročištu u predmetu ubistva generala HVO Vlade Šantića.

Hamdija Abdić Tigar, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović su danas privedeni u Tužilaštvo USK iz prostorija Federalne uprave policije.

Oni su jučer uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ubistva iz člana 36. stav 2. Krivičnog zakona SR BiH na štetu generala HVO Vlade Šantića koje se desilo u noći 08. na 09. mart 1995. godine u Bihaću.

Kako je pojasnila predsjednica suda Fata Nadarević, tužilaštvo je tražilo određivanje mjera pritvora jer su “smatrali da postoji mogućnost da bi osumnjičeni svojim boravkom na slobodi mogao uticati na krivični postupak i tok istrage i smatraju da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti“.

– Razlog zašto je sud odbio prijedlog za određivanje mjere pritvora prema Hamdiji Abdiću i cijeloj grupi, njih ukupno pet, je zbog toga što tužilaštvo nije uspjelo uvjeriti sud da postoji dovoljno dokaza da se može staviti na teret osumnjičenom postojanje osnovane sumnje da su počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret, kazala je Nadarević.

Nakon puštanja na slobodu, Abdića i ostale dočekali su članovi porodice i prijatelji. Nedugo nakon puštanja na slobodu, Abdić je na društvenim mrežama objavio fotografiju s tekstom: “Nismo mi zločinci. Sloboda.”

Related posts