Radončić obavijestio Sud BiH da ne može dolaziti na ročišta zbog puta u Ameriku, ali nije otputovao

Iako je suđenje Fahrudinu Radončiću i drugima zbog ometanja rada pravosuđa i trgovine utjecajem trebalo biti nastavljeno ove sedmice, naredno ročište na Sudu BiH je zakazano tek za 6. decembar s obzirom da je prvooptuženi Radončić prošle srijede, 8. novembra, najavio da ove sedmice putuje u Washington, gdje se, kako je kazao, trebao zadržati nekoliko sedmica.

Radončić je, naime, danas u Washingtonu trebao prisustvovati Transatlantskom ekonomskom forumu, u okviru kojeg se održava panel diskusija na temu “Sigurnost i vojna saradnja: Čuvanje Mediterana”. Jedan od panelista je trebao biti upravo Radončić i to u svojstvu bivšeg ministra sigurnosti BiH. Zašto je to trebao biti Radončić umjesto aktuelnog ministra Dragana Mektića, stvar je organizatora i Radončićevih realacija s organizatorom, ali to u ovom momentu više nije ni bitno.

Međutim, samo dan nakon što je Sudu BiH najavio da neće biti u mogućnosti prisustvovati ovosedmičnom ročištu zbog puta u Sjedinjene Američke Države (SAD), Radončić je, saznaje Faktor, organizatore Transatlantskog ekonomskog foruma obavijestio da “zbog zdravstvenih problema neće biti u mogućnosti doputovati u Washington”.

Da nije otputovao, potvrđeno je i održavanjem današnjeg sastanka sa ambasadoricom NR Kine u BiH Chen Bo. Zdravstveni problemi koji su, navodno, spriječili put u SAD su, sudeći prema fotografiji priloženoj u saopćenju Saveza za bolju budućnost (SBB), misteriozno nestali.

Radončić na današnjem sastanku sa kineskom ambasadoricom nije ostavio dojam osobe sa zdravstvenim poteškoćama

S obzirom da je njegovo ime uvršteno u program Foruma te da je, prema nezvaničnim informacijama, podnio zahtjev za dobijanje vize za putovanje u SAD, razlozi zbog kojih Radončić nije bio u prilici učestvovati u panel diskusiji ostaju nepoznanica.

Učešće na Transatlantskom ekonomskom forumu je potvrdilo desetak predstavnika BiH, među kojima su predsjednik FBiH Marinko Čavara, direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić te visoki predstavnik Valentin Inzko i šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Lars-Gunnar Wigemark. Prema onome što je organizator Saša Toperić potvrdio Faktoru, učešće je otkazao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

/faktor.ba

Related posts