Prošla je decenija ipo: Noć kad je BiH nadigrala Dansku na Parkenu (VIDEO)

Na današnji dan 2003. godine reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Dansku rezultatom 2:0 na stadionu Parken u Kopenhagenu. Bila je to velika pobjeda bh. tima, koja je odjeknula u fudbalskoj Evropi i uz to i pobjeda koja je vratila vjeru da možemo zaigrati na Evropskom prvenstvu u Portugalu, koje nam je kasnije izmaklo u posljednjem kolu.

Selekcija koju je birao Blaž Slišković kvalifikacije je započela porazima od Rumunije i Norveške i činilo se da su još jedne kvalifikacije već izgubljene. Ipak, nakon remija u Velsu u prijateljskom susretu stvari su krenule na bolje, pa smo prvo pobijedili Luksemburg na domaćem terenu, a četiri dana kasnije i Dansku.

Zanimljivo je da smo te noći bili oslabljeni neigranjem Elvira Bolića i Hasana Salihamidžića, kao i da je selektor iz mlade reprezentacije koja je igrala dan ranije “ukrao“ Berberovića, Blatnjaka i Grujića. Strijelci za bh. tim bili su Sergej Barbarez i Elvir Baljić. Igrali smo u sastavu Hasagić, Berberović, Musić, Konjić, Bajramović, Hibić, Bešlija, Bišćević, Barbarez, Hrgović i Baljić. Zanimljivost je i da su susret počela četvorica igrača iz domaćeg prvenstva (Hasagić, Berberović, Bišćević i Hrgović), kao i da su u nastavku ušli Mulina i Grujić koji su također igrali Premijer ligu, te mladi Blatnjak.

fokus.ba

Related posts