Promijenili mišljenje: SBB će podržati povećanje akciza na gorivo

Savez za bolju budućnost (SBB) podržat će u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje seta zakona o akcizama kojim je predviđeno povećanje cijena na gorivo, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za medije koju je organizovao SBB.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je kazao da je održana sjednica Kolegija SBB-a na kojoj je bilo govora o novom Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH.

Kako kaže, SBB je već mjesecima govorio da će glasati za zakon kada bude osigurana potpuna transparentnost utroška sredstava, odnosno kada sredstva budu usmjerena isključivo u izgradnju cesta.

On je kazao da modifikovani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH to osigurava, ali da će SBB tražiti i da se osnuje zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH koja će pratiti utrošak i transparentnost sredstava.

Na pitanje o lobiranju stranih ambasadora za usvajanje seta zakona o akcizama, Radončić je odgovorio da je to potpuno prirodna potreba i dio njihovog posla.

Prema njegovom mišljenju, da bi se dobila sredstva za Transportnu zajednicu, uslovi MMF-a su i dubinska analiza u BH Telecomu i HT Eronetu. Kako kaže, to će biti mnogo veći izazov za njihove prijatelje u SDA. On se nada da će sada biti osigurana većina za usvajanje seta zakona o akcizama.

Potvrdio je da će SBB-ovi ministri ponuditi ostavke na nivou države i entiteta FBiH te da čeka sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, na kojem će saznati da li su SDA i HDZ pronašli novog koalicionog partnera.

Još jučer se moglo naslutiti da će SBB promijeniti raniji stav i da će podržati uvođenje novih nameta građanima BiH. Prema tvrdnjama predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, u novom prijedlogu Vijeća ministara BiH uzeti su u obzir zahtjevi SBB-a o potpunoj transparentnosti i sprečavanju mogućnosti da se novac za putarine ubuduće troši u nenamjenske svrhe.

Prije samo nekoliko mjeseci, odnosno u junu, Radončić je tvrdio da SBB neće zalagati svoj politički status za ljude koji su pokazali da čak i uz njihovu doskorašnju nesebičnu pomoć neće, niti mogu provesti reforme i ići istinskim evropskim putem.

“Njima dati nove milijarde dužničkog novca koji će vraćati svi naši građani, nakon što su svim prljavštinama udarili po reformskom SBB-u, definitivno znači jačati one koji već 27 godina nepopustivo i feudalno žele da vode zemlju u pogrešnom smjeru”, kazao je Radončić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić za sada je osigurao većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH za usvajanje seta zakona o akcizama. Političke stranke koje se zalažu za povećanje cijena goriva (SDA, HDZ, SNSD i SBB) u Zastupničkom domu PSBiH za sada imaju 21 ruku, a političke stranke koje su protiv (DF, SDP, SDS, A-SDA, BPS i Nezavisni blok) 20 ruku.

Ostaje upitno kako će glasati zastupnica HDZ-a 1990 Diana Zelenika i nekadašnji član Kluba zastupnika SDS-a koji odnedavno djeluje kao nezavisni parlamentarac Đorđo Krčmar. U Parlamentarnoj skupštini BiH spekuliše se kako će Zelenika i Krčmar ovaj put podržati povećanje akciza na gorivo.

Krčmar se u nedavnom razgovoru za Klix.ba otvoreno požalio kako predsjednik SDS-a nikada nije razgovarao sa državnim parlamentarcima o tome da li uopće ima potrebe za povećanjem akciza.

“Novi predsjednik SDS-a nikada nije našao za shodno da obavi razgovor s nama ni o akcizama, odnosno ima li potrebe za tim ili ne. Ne vidim smisao da tako politički djelujem”, kazao je Krčmar nakon napuštanja Kluba zastupnika SDS-a.

Related posts