Promicatelji europskih vrijednosti na testu: Srbi čekaju na prava

Ustavni sud Federacije BiH donio odluku prema kojoj bi Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu trebali konačno da postanu konstitutivni, a srpski jezik i ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.

Radi se o kantonima u kojima je vlast HDZ BIH, ujedno i politička stanka koja otvoreno blokira priznati prvao konstitutivnosti srpskog narod.

Sud je skupštinama kantona naložio da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objav presude, donesu amandmane na ustave tih kantona, u skladu sa Ustavom FBiH.

Ova odluka pravi je test za HDZ i njenog lidera Dragana Čovića kojem su puna usta priče o ugroženosti Hrvata, europskih vrijednosti i dosljednih provedbi predusa Ustavnog suda.

Civilizacijsko, a ne političko pitanje

Govoreći o odluci Ustavog suda Federacije BiH premijer Fadil Novalić kazao je za Vijesti.ba da je odluka Ustavnog suda Federacije veliki korak u postizanju ravopravnosti svih građana Bosne i Hercegovine, ali istakao da se ne radi o političkom nego o civilizacijskom pitanju.

– Ne vjerujem da postoji ijedan poslanik u skupštinama ova tri kantona koji će se usprotiviti provođenju ove itekako potrebne i jedine ispravne odluke, kaže Novalić.

Novalić za Vijesti.ba kaže da se mnogi političari iz Federacije bore za bosanski jezik u RS-u a pod tepih su gurnuli problem nerješenog statusa srpskog jezika ova tri kantona.

– Isto tako, mnoge se stranke zalažu za veća prava Hrvata, dok u kantonima gdje su Hrvati velika većina Srbi ostaju skoro pa bez ikakvih prava. Ovo je čisto licemjerje. Bez pospremanja u našem sopstvenom dvorištu ne možemo dijeliti pridike drugima, zaključio je Novalić.
Teret na Dodiku i Čoviću

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH za Vijesti.ba kaže da očekuje da lider SNSD-a Milorad Dodik konačno smogne hrabrosti i svog strateškog partnera Dragana Čovića zamoli da jednom i on uradi nešto što je u interesu Srba koji žive u FBiH.

– No, sudeći prema dosadašnjem ponašanju HDZ-a, skeptična sam i bojim se da će ovo biti još jedna od neprovedenih odluka Ustavnog suda – kaže Pandurević.

Šef poslaničkog Kluba SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac kaže da očekuje provođenje ove odluke.

– Mi i dalje smatramo da je pitanje konstitutivnosti Srba veoma važno pitanje u tim kantonima. Nismo zadovoljni statusom srpskog naroda u tim kantonima. Stoga očekujem da će oni koji dominantno donose političke odluke uvažiti ovu odluku Ustavnog suda FBiH i da će je implementirati”, istakao je Košarac za Vijesti.ba

Zamjenica predsjedavajućeg Skupštine HNK i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Vesna Saradžić (SDP BIH) podsjeća kako je u ovom mandatnom periodu sačinila amandmane na Ustav HNK, nakon čega je isto uradio i Klub Bošnjaka.

– Amandmane smo objedinili i uputili ih u skupštinsku proceduru. Međutim, morate znati da sve ovo vrijeme – ne da nismo raspravljali o njima – već jednostavno Klub poslanika Hrvata u Skupštini, odnosno konkretno HDZ nije dozvolio ni da se oni nađu na dnevnom redu – ističe Saradžić.

Bivši potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić za Vijesti.ba kaže da se vladajuća većina u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu neće se previše uzbuđivati zbog današnje odluke Ustavnog suda FbiH.

– HDZ ovdje pokazuje koliko se zapravo zalaže za jednakopravnost svih na području cijele BiH, a pri tome sistematski sprječava ravnopravnost najmanjih i najmalobrojnijih na područjima gdje on ostvaruje vlast. Tu se radi o običnoj političkoj manipulaciji, zaključio je Pudarić.

Podsjetimo, i parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je Rezoluciju o BiH u kojoj se kao jedna od zamjerki našoj zemlji stavlja i to što Srbi nisu konstitutivan narod u nekim kantonima u Federaciji BiH.

(Vijesti.ba)

Related posts