Premijerno u Bosanskoj Krupi: Film „Una - The One“ 24. novembra u Domu kulture

U Bosanskoj Krupi se 24. novembra ove godine s početkom u 18:30 sati premijerno prikazuje film „Una – The One“ – jedinstvena priča stranih i domaćih ribolovaca o iznimnim ljepotama Une i važnosti očuvanja tog prirodnog blaga.

Film „Una – The One” je dio velikog projekta „Save the blue heart of Europe” koji se bavi zaštitom rijeka Balkana koje su više nego ugrožene pred najezdom energetskih lobija, koji naše rijeke žele iskoristiti za privatni profit a u isto vrijeme trajno im promijeniti strukturu, floru i faunu.

Tema filma je rijeka Una sa kompletnom florom i faunom kao jedna od posljednjih “nedirnutih” rijeka u Evropi. Naravno, poseban akcent je stavljen na njeno najveće bogatstvo a to je mladica – riba koja se u Evropi kao ugrožena vrsta nalazi na tzv. crvenoj listi.

Snimanje filma je trajalo godinu dana na području općine Bosanska Krupa i grada Bihaća.

Priču za cijeli projekt su osmislili Christof Menz, Uwe Rieder, Jonas Borinski i Anes Halkić.

Snimanje, montažu i produkciju filma potpisuje Jonas Borinski, a stručni saradnici u filmu su Boris Davidov i Urlich Eichelmann.

Materijalnu i tehničku podršku su obezbijedili: Patagonia, Una discovery – pro guides (BiH), Pro-guide flyfishing (Austria), Brother on the fly (Njemačka).

Također, snimanje filma tehnički su pomogli: Općina Bosanska Krupa, NP „Una“ Bihać, Restoran „Alga“ Bosanska Krupa, Restoran „Makaba“ Bosanska Krupa i USR „Krusnica“ Bosanska Krupa.

Premijera u Bosanskoj Krupi je 24. novembra u 18 sati i 30 minuta u Velikoj sali Doma kulture.

Related posts