Prekinuta sjednica Parlamenta BiH: Ni dnevni red nije usvojen, migrantska kriza i pravosuđe na čekanju

Prekinuta je sjednica Predstavničkog doma jer nije bilo dovoljno glasova iz entiteta RS kod glasanja o usvajanju dnevnog reda. Zbog toga će se o tome morati izjasniti kolegij.

11:30

Nakon glasanja o dnevnom redu, predsjedavajuća Borjana Krišto, konstatirala je:

– Od ukupno 29 prisutnih, za 24, protiv tri, suzdržana dva. Postoji opća, ali ne postoji entitetka većina. Mi nemamo trećeg člana Kolegija za usuglašavanje stoga moram sa žaljenjem konstatirati da u ovom trenutku nismo usvojili dnevni red druge hitne sjednice Zastupničkog doma i ide na usuglašavanje kada se za to stvore pretpostavke.

Poslanici Saša Magazinović, Damir Arnaut i Jasmin Emrić, nakon sjednice novinarima su kazali da je pri glasanju o dnevnom redu grubo prekršen poslovnik jer se u „Državnom parlamentu ne glasa o dnevnom redu, nego samo o izmjenama dnevnog reda“,a što naveli su oni nije bio slučaj pri ovom glasanju.

Konstatirali su da su već pri glasanju htjeli intervenirati, ali da predsjedavajuća Krišto nije dala Arnautu riječ, kada se javljao.

11:20

Zastupnik Branislav Borenović zatražio je da se građanima javno kaže ko su krivci zbog kojih ne radi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

On je u svom obraćanju na današnjoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao da parlamentarci redovno primaju enormno visoko plaće uprkos tome što državni organ zakonodavne vlasti ne održava sjednice.

– Dajte nam zvanični odgovor zbog čega Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne funkcionira – kazao je zastupnik Borenović obraćajući se članovima Kolegija Predstavničkog doma PSBiH.

11:14

Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba poslanika SDA, kazao je da je taj klub spreman uzeti učešće u raspravama po predloženim tačkama dnevnog reda.

On je predsjedavajuću Doma Borjanu Krišto pitao šta će učiniti da se utvrdi koje zakone ili jesu li eventualno prekršili Ustav poslanici koji nisu došli na današnju sjednicu i koji inače ne dolaze na sjednice.

– Koji su razlozi kolega iz entiteta RS da ne prisustvuju sjednici? Ja želim da se utvrdi je li to kršenje zakona ili Ustava – rekao je Osmanović.

Krišto je ocijenila da poslanici zloupotrebljavaju sjednicu.

Borislav Borenović, poslanik PDP-a, kazao je da koalicija HDZ-a BiH i SDA prikriva, kako je rekao, svog partnera SNSD i neće da kaže zbog čega se sjednice ne održavaju i ne sazivaju.

Predrag Kožul, poslanik HDZ-a BiH, kazao je da je stanje u pravosuđu loše i da ima ozbiljnih problema te da Klub HDZ-a na to dugo upozorava.

– Kada god smo imali izvještaje pravosudnih institucija pred ovim domom, mi smo uvijek prema njima imali rezervu i ukazivali na probleme, ali za današnju tačku dnevnog reda, već je rečeno, nemamo relevantnih materijala i na ovaj način sazvana sjednica neće uroditi rezultatima. Čak mislim da će biti kontraproduktivno i bit će dolijevanje ulja na vatru, na probleme u pravosuđu – kazao je Kožul.

Istakao je da se rasprava o ovom pitanju mora kvalitetno pripremiti ili pred Vijećem ministara u ovom tehničkom mandatu ili u novom sazivu kada će se moći donijeti zaključci koji će nešto promijeniti. Također, on je ocijenio da će tačka o pravosuđu za koju nema materijala „kontaminirati“ drugu tačku, onu o migrantskoj krizi, za koju postoje materijali.

10:55

Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a BiH, kazao je da je Predstavnički dom PSBiH, prije nego što se počeo baviti, kako je rekao, bez adekvatnog materijala raspravom o pravosuđu, trebao je formirati parlamentarna radna tijela, kako bi taj dom mogao funkcionirati.

Zukan Helez, poslanik SDP-a, kazao je da nema nijednog razloga da se na današnjoj sjednici ne raspravlja o stanju u pravosuđu.

– Da je normalna država, dali bismo rok ministru pravde da uradi izmjene Zakona o VSTV-u i, ako to ne uradi, onda da ga smijenimo. Ali mi to ne radimo – kazao je Helez.

On je rekao da su u lokalnim sredinama sudije i tužioci pod potpunom političkom kontrolom i sudi se, kako je rekao, „samo onima što kradu drva“.

Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba poslanika SDA, kazao je da je taj klub spreman uzeti učešće u raspravama po predloženim tačkama dnevnog reda.

10:45

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA, uputio je primjedbe na materijal koji prati tačku o stanju u pravosuđu. Naime, inicijatori sjednice skinuli su s interneta izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za prošlu godinu i, u nedostatku drugog materijala, priložili su taj dokument za raspravu na sjednici. Replicirao mu je Saša Magazinović, koji je upitao Mehmedovića zbog čega SDA i 10 poslanika tog kluba nisu sazvali sjednicu o stanju o pravosuđu i nabavili kvalitetniji materijal.

– Što šutite o stanju u pravosuđu, što šuti vaš član Predsjedništva, što šuti Vaš predsjedavajući Vijeća ministara? Što niste vi sazvali sjednicu? Od vas 10 dovoljno je pet poslanika da podnese zahtjev. Evo, donesite vi materijal. Progovorite o nepravdi u pravosudnom sistemu ili i dalje šutite i potvrdite to što se dešava – kazao je Magazinović.

Mehmedović je kazao da smatra da Magazinović preglasno govori i da treba, kako je rekao, kodeksom ponašanja utvrditi koliko decibela treba biti visina tona.

– Trebamo raditi korektno, ljudski. Ponajmanje meni trebate držati predavanje. Ovakav materijal svima je dostupan, svi ga mogu skinuti. Trebalo smo imati kvalitetniji materijal – rekao je Mehmedović.

Magazinović je pojasnio da inicijatori sjednice nisu ni mogli doći do drugog materijala te da je poslanička rasprava o ovoj temi neophodna, sa ili bez materijala.

10:30

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH počela je u Sarajevu. Sjednica je sazvana na zahtjev 14 poslanika Predstavničkog doma iz SDP-a, SBB-a, Naše stranke, Nezavisnog bloka, PDP-a, A-SDA i SDS-a.

Na dnevnom redu sjednice su dvije tačke koje su i tražili poslanici.

Aktuelna situacija u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, te informacija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH, s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Sjednici ne prisustvuju poslanici SNSD-a i oni iz srpskog kluba, njih ukupno devet, te stoga nema kvoruma za odlučivanje. No, rasprava o dnevnom redu ipak teče.

Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a BiH, tražio je da se tačka o pravosuđu skine s dnevnog reda, jer, kako je kazao, poslanici nemaju nikakvog materijala za raspravu o toj temi.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a, kazao je da to poslovnički nije moguće, dok je Saša Magazinović, poslanik SDP-a BiH, rekao da je rasprava o pravosuđu neophodna.

Jasmin Emrić, poslanik A-SDA, istakao je da je dobro da se današnja sjednica održava da građani barem vide, kako je rekao, ”da smo živi” i “da nešto radimo”. Poznato je da Predstavnički dom BiH nije zasjedao nijednom od 6. decembra prošle godine, otkako je konstituiran.

 

 

Izvor: Avaz.ba

Related posts