Predstavnici ASA grupacije najavili ulaganja na području USK

Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona sa resornim ministrima privrede i poljoprivrede Asmirom Crnkićem i Draganom Polimancem organizirao je danas radni sastanak sa predstavnicima ASA grupacije. ASA Grupacija ima 20 firmi-članica iz različitih oblasti poslovanja ,a Unsko-sanski kanton ih zanima i kao područje za investiranje u proizvodnju organske hrane, konkretno proizvodnju jagodičastog i bobičastog voća.

Njihova prehrambena industrija Klas, ove je godine otkupila 700 tona malina sa područja ovog kantona od 600 kooperanata u općinama Bosanska Krupa i Sanski Most.

Ova kompanija namjerava iduće godine proširiti saradnju i ozbiljni su u namjeri da izgrade logistički centar sa hladnjačom u jednoj od općina USK. Ono što USK čini konkuretnim jest geostrateški položaj, blizina granice sa EU te mogućnost brzog transporta svježeg voća u zemlje EU.

– Ovaj sastanak smatramo sondiranjem za investiciju, i mi planiramo širenje i milionske investicije u ovaj Kantona, kazao je Smail Korajlić, predstavnik Uprave ASA grupacije.

Dobru saradnju sa ovom grupacijom potvrdili su predstavnici Saveza proizvođača sa ovog područja koju su također bili prisutni razgovoru i potvrdili da broj zainteresiranih za proizvodnju organske hrane raste, te da sa ozbiljnom partnerima i ozbiljnom podrškom u vlasti Kantona ova grana se može perspektivno razvijati. Ministarstvo poljoprivrede Vlade USK prati registrovane proizvođače i primjetan je napredak u saradnji i poticanju, kazali su predstavnici proizvođača jagodičastog voća.

Premijer Rošić potvrdio je da će Vlada kroz resirna ministarstva poljoprivrede i privrede podržati investicijske projekte koji će direktno uticati na razvoj a projekat koji je prezentiran garantovao bi siguran otkup kooperantima i strateški razvoj ove oblasti proizvodnje organske hrane.

– Vlada USK bit će partner u ovakvim projektima, kazao je mr. Rošić.

Related posts