Poruke uoči 25. novembra: "Baš kao i majka, država je jedna"

Država se voli kao majka. I baš kao i majka – država je jedna. Sve drugo su rezerve – kaže profesor Marinko Pejić. Emotivno poručuje mladima da se bore za bolju Bosnu i Hercegovinu.

“Ako i odete nemojte zaboraviti svoju BiH, nemojte zaboraviti da je zajednički i branimo i unapređujemo, nema nama druge bez obzira koje smo nacije, koje smo vjere. Samo zajednički razvijati solidarnost zajedništvo”, istakao je profesor Marinko Pejić.

Ne postoji niti jedan razlog zašto na Bosnu i Hercegovinu ne biti ponosan, riječi su profesora Hasana Balića.

“Mi smo jedina država koja je najsličnija Evropskoj uniji na asiroskom jeziku. Kažu ‘Erp’, što znači vrt, a to je Evropa, šareni vrt. Ima li šarenija zemlja na svijetu i ljepša od Bosne i po nacionalno, vjerskom, kojem god hoćete, ključu?”, upitao je profesor Hasan Balić.

Uoči 25. novembra – za mnoge najbitnijeg datuma u historji BiH – snažne su poruke potrebe za temeljnim principima državnosti: zajedništva i ravnopravnosti svih građana.

“Ne treba da obilježavamo taj jedan dan – pa čitavih 365 dana. To je Bosna i Hercegovina utemeljena po meni u II svjetskom ratu u ZAVNOBiH-u 1.2. i 3. to je ona BiH za koju se moramo boriti”, kazao je Jovan Divjak.

“Značajnije mi je od rođendana na neki način, gotovo i da se ne sjećam kada sam se rodio, ali se sjećam svih tih momenata kada smo obilježavali rođendan BiH i rođendan Jugoslavije. Nemojmo zanemariti da su ta dva datuma vrlo blisko vezana”, naveo je Bakir Nakaš.

Samo onakva Bosna i Hercegovina – kakvom su je članovi ZAVNOBiH -a zamislili prije 74 godine – može biti stabilna i napredna, smatraju mnogi.

“Jedino kao evropski narodi ili bosanskohercegovački narod imamo perspektivu u EU u NATO paktu, odnosno u demokratskim evropskim narodima”, mišljenja je Rizvan Halilović iz Vijeća bošnjačkih intelektualaca .

No, i ove godine kao i prethodnih, Dan državnosti neće biti obilježen u jednom dijelu Bosne i Hercegovine. Baš kao što na svečanom predsjedničkom prijemu sutra neće biti prisutni svi članovi ove institucije.

(Izvor: N1)

Related posts