Porodica Abdić iz Velike Kladuše godinama živjela u mraku: Sulejman, Ševala i njihovo četvero djece dobili struju

Porodica Abdić iz velikokladuškog mjesta Marjanovac dočekala je ovih dana da joj se ispuni dugogodišnji san da u svom domu ima struju te da slobodno vrijeme provode uz televizor ili radio.

Za ispunjenje njihovog sna pobrinuli su se građani Jasmin Purić, Rasim Đogić i Šemso Šabić, koji su prošle godine, zajedno s čelnicima Mjesne zajednice (MZ) Mala Kladuša, pokrenuli humanitarnu akciju pod nazivom “Pobijedimo mrak, osvijetlimo njihov dom”.

Kako su istaknuli iz Mjesne zajednice, željeli su da pomognu ovoj porodici, koja je u stanju socijalne potrebe, jer niko nije zaposlen.

Zahvaljujući dobrim ljudima i brojnim donatorima, akcija je brzo realizirana i bila je više nego uspješna. Prikupljeno je više od 5.000 KM i, prema riječima jednog od organizatora i glavnog inicijatora akcije Jasmina Purića, ta su sredstva utrošena u finansiranje priključka na elektromrežu i radova na elektroinstalacijama u kući, zamjene stolarije te nabavke neophodnih kućnih pomagala i potrepština.

Ovim je ispunjen san djece porodice Abdić – Elvira (16), Mevlide (13), Mevlida (15) i Fazile (12), kao i njihovih roditelja Sulejmana i Ševale.

Stoga su uputili riječi zahvale svima onima koji su pomogli da ova djeca više ne pišu zadaću u mraku.

– Hvala svima koji su nam pomogli, jer sada mogu učiti u osvijetljenoj sobi, ali i gledati TV za vrijeme zimskog raspusta – kaže vidno sretna trinaestogodišnja Mevlida.

Pomoć Rami i Bajrami

Zahvaljujući akciji “Pobijedimo mrak, osvijetlimo njihov dom”, osvijetljen je i skromni dom Sulejmanove 83-godišnje majke Bajrame i Sulejmanovog 42-godišnjeg brata Rame, koji su, također, dane i noći provodili u mraku, bez struje. Sredstva su bila dostatna da se na Bajraminom i Raminom domu od svega 28 kvadrata zamijeni i stolarija.

(Izvor: Avaz.ba)

Related posts