Pogubljen zbog ubistva kćerki: Za vrijeme smaknuća majci djevojčica poručio da se vide kasnije

John David Battaglia (62) osuđen je zbog ubistva svojih kćeri Faith (9) i Liberty (6) u maju 2001. godine, kada je nazvao njihovu majku, koja je putem telefona slušala dok je pucao u djevojčice. Battaglia i njegova supruga bili su rastavljeni, a njihove kćeri su tada bile u redovnoj posjeti ocu u njegovu stanu u Dallasu, piše Index.hr.

Smrtna kazna je izvršena nakon što je vrhovni sud odbio žalbe Battaglijinih advokata, koji su tvrdili da je u trenutku ubistva bio neuračunljiv. Sud ga je opisao kao vrlo inteligentnu osobu, koja glumi mentalnu bolest da bi se spasila od smrti. Ubica se nasmiješio bivšoj supruzi Mary Jean Pearl i drugim svjedocima koji su prisustvovali smaknuću, piše CBS News.

Na pitanje ima li šta reći prije smrti, Battaglia je prvo odgovorio – “ne”, ali zatim se predomislio: – Hej, Marry Jean. Vidimo se kasnije. Zbogom – rekao je majci ubijene djece uz osmijeh, dodavši:

– Nastavite, molim vas!

Umro je u 21:40 po lokalnom vremenu, 22 minute nakon primanja smrtonosne injekcije.

Battaglia je u vrijeme ubistva bio pod uvjetnom kaznom zbog napada na bivšu suprugu na Božić 1999. godine. Na dan ubistva nazvao je Mary Jean, koja je čula svoju kćerku Faith kako moli oca da ju je ubije. Zatim je čula pucnjeve, a Battaglia joj je rekao:

– Sretan Božić!

U razgovoru za Dallas Morning News 2014. godine Battaglia je izjavio da su mu kćerke bile “najbolje male prijateljice” te da drži njihove fotografije u svojoj ćeliji:

– Ne osjećam se da sam ih ubio. Ne sjećam se baš svega što se dogodilo.

Related posts