"Parlamentarci BiH umjesto 30 minuta, na pauzi su već 15 dana"

Pred nama su danas burne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Na dnevnom redu nastavka prošle, prekinute sjednice, očekuju se izmjene izbornog zakona.

Kad je u pitanju naredna sjednica, koja također treba početi danas, prošireni kolegij Zastupničkog doma Parlamenta BiH utvrdio je dnevni red naredne sjednice, prema kojem je predloženo da po hitnoj proceduri bude uvršten i Prijedlog Zakona o akcizama.

Gošća Novog dana na N1 bila je Maja Gasal-Vražalica, zastupnica Demokratske fronte u Parlamentu BiH.

“Mi smo na pauzi već 15 dana. Tada je Staša Košarac, tražio po poslovniku pauzu od pola sata, što je Kolegij dozvolio. Otišli smo na pauzu, a predsjedavajuća Borjana Krišto se nije vratila da prekine pauzu. I tako je ta pauza počela 20. novembra, a vraćamo se sa pauze 14. decembra”, rekla je Gasal-Vražalica.

Ima li ‘pauze’ u plati?

“Nema. Pašual koji primaju poslanici iznosi 713 KM. Ja kao članica Komisije za izmjenu poslovnika sam predlagala da se taj član koji ima institut paušala briše na sumu koju primamo, a koja je ogromna i nepravedna prema građanima. Nažalost nisam dobila podršku. Vjerujem da ću na Zastupničkom domu uložiti taj amamandam i da će kolege podržati”, kazala je Gasal-Vražalica.

“Oni su sami sebi kontradiktorni. Sa jedne strane sada žustro podržavaju akcize, a s druge strane rade na zakonu o visokom obrazovanju i sportu. Akcize će dovesti do linearnog povećanja cijena. Poskupit će sve u BIH, što će potaknuti mlade i starije da iseljavaju i neće ih zaustaviti zakon o visokom obrazovanju i sportu”, rekla je Gasal-Vražalica.

Za odnos SDA i SBB-a kaže da su u “ljubavi pozicija u političkom smislu”.

“SDA i SBB će nastaviti tu svoju ljubav. Njihovi kadrovi su u cestama i rukovodiće zapošljavanjem, koje firme će biti angažirane itd. To je interesna ljubav. Takva ljubav je bila nuđena i DF-u, ali nismo pristali na način vođenja politike koji diktira SDA i HDZ 25 godina”, kazala je zastupnica DF-a.

Na pitanje vidi li DF sebe sa SBB-om, odgovorila je:

“SDP i DF po matematičkoj kalkukaciji ne bi mogli sami. Računamo i opciju da možemo sami uspostaviti vlast, ali ne znamo koliko će narod zapamtiti imena stranaka koji će ove godine njihov život učiniti još težim. Nadam se da će građani progledati i da će dati glas stranaka koje su zaista za Bosnu i Hercegovinu. Isključivi smo što se tiče SDA, ne dolaze ni u kakvu opciju”, rekla je za N1 Gasal-Vražalica.

Mladen Bosić je jučer u programu N1 televizije kazao da je šef Delegacije EU u BiH, Lars Gunnar Wigemark pozivao domaće političare na domaće kolače kako bi lobirao za akcize.

“Nama nisu nudili, jer znaju da ne mogu s DF-om tako. Ne znam je li bio rahat lokum ili cookies sa nekom mješavinom. Vidjet ćemo…”, kazala je Gasal-Vražalica.

Gošća Novog dana je prokomentarisala i moguće izmjene Izbornog zakona. Za dolazak premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića nedavno u Mostar kazala je da je to bio ‘paravan za javnost’. Plenković je, smatra Gasal-Vražalica, umjesto podrške hrvatskom narodu u BiH nakon presuda došao zbog drugog razloga.

“BIo je paravan za javnost. Plenković je kao dio EU došao da kaže “Nemojte da bi neko izašao iz HNS-a i da ne podrži što su obećali svojim kreditorima da će učiniti””, smatra Gasal-Vražalica.

Gošća Novog dana je kazala da je prijedlog Hrvatskog narodnog sabora o izmjenama Izbornog zakona – diskriminatorski.

“HNS predlaže da jedan Hrvat u Hercegovini vrijedi više od jednog Hrvata u Sarajevu. To je diskriminatorski. Ima presuda i prije Ljubića koje su trebale biti dio izmjena Izbornog zakona”, smatra Gasal-Vražalica.

Related posts