Otpad iz Italije: Izabran izvođač radova za posao zbrinjavanje otpada sa tri lokacije iz FBiH

Više od pola godine tekstilni otpad iz Italije nalazi se u naselju Privilica u Bihaću, u dvorištu nekadašnje tvornice pekarskih proizvoda “Tehnopek”. Mnogo veća količina identičnog otpada i dalje u Drvaru i na još nekoliko lokacija u BiH. 

Uvoznik „Krom reciklaža“ iz Drvara nije postupio po nalogu federalnog inspektora i uklonio otpad, pa su iz federalnog budžeta osigurana su sredstva za njegovo zbrinjavanje. Prije nekoliko dana okončana je procedura izbora izvođača radova koji će umjesto uvoznika završiti ovaj posao. 

Izvođač je dužan, prema riječima Merime Tanović, inače šefice kabineta direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove, da izradi dinamički plan koji se dostavlja postupajućem federalnom inspektoru koji i dalje obezbjeđuje nadzor, da postupa u skladu za zakonom o zaštiti okoliša, zakonom o upravljanju otpadom i da zbrinjavanje izvrši u skladu sa propisima tenderske dokumentacije.  

Taj postupak zbrinjavanja, kako je kazala, znači preuzimanje, prijevoz, skladištenje i sediranje odnosno konačan tretman otpada na ekološki prihvatljiva način to je jedan dugotrajan proces i ono što je za javnost bitno kada otpad bude prikupljen automatski će biti vidljiv efekat koji je od interesa za građane i zaštitu okoliša. Rok za izvršenje radova je 120 dana, kazali su nam u federalnoj inspekciji.

Kako je ranije isticano u medijima, zbog finansijskog stanja uvoznik nije postupio u skladu sa rješenjima inspektora kojima se nalaže postupanje u skladu sa dobijenom dozvolom ili vraćanje otpada izvozniku ili državi izvoznici. Umjesto “Krom reciklaže” posao će obaviti federalne institucije koje će potom pravnim putem od uvoznika potraživati uložena sredstva.

Izvor: RTVUSK

Related posts