Osam direktora privatnih firmi uhapšeno u akciji "Zadruga"

U akciji MUP-a KS kodnog naziva “Zadruga” privedeno je 15 osoba, ali su dvije osobe nakon saslušanja puštene na slobodu. Kako nam je rekla portparolka Tužilaštva Azra Bavčić, 13 uhapšenih će biti predato Tužilaštvu KS nakon kriminalističke obrade.

Tokom jučerašnjeg dana privedeni su vlasnik fitness kluba “300” na Čengić Vili Sanel Đalić i njegova supruga Enisa, direktor JP Lokom Ramiz Duraković, direktor vlasnik firme “Mibral” Milam Bralović, direktor firme “MHS” Hadis Kustura i uposlenik firme Ali Kadrić, direktor firme “Best&Time” Nihad Bilić, direktor Salona bankarske opreme Igor Mišić, direktor firme “ELMAX-INŽENJERING” Saliha Dervišević, osnivač i direktor firme “Simp company” Adnan Karahasan, te Husein Borišić, Senad Biberović, Hasan Lojo, Amela Lojo i Haris Odobašić. Nakon saslušanja pušteni su Amela Lojo i Haris Odobašić.

Bračni par Đalić se terete da su kao vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Eslider” i “Leading” od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, “oprala” više desetina miliona maraka.

Uhapšeni se sumnjiče za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlasti. Pretresi tokom jučerašnjeg dana izvršeni su na 14 lokacija na području KS i to 12 prostorija pravnih lica, pet stanova, šest automobila i 19 osoba, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Related posts