Oluja bjesni Evropom: Otkazani letovi, ulice poplavljene, ima mrtvih

Meteorološke službe upozorile su na visok nivo mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske

Stotine letova otkazane su danas u Njemačkoj zbog snažne zimske oluje na sjeveru Evrope, gdje je najmanje jedna osoba poginula. Pričinjene su štete, a desetine hiljada kućanstava ostale su bez struje zbog vjetrova uraganske snage, prenose agencije.

U Njemačkoj pod imenom Sabina, a drugdje nazvana Kijara, oluja se kreće od zapada prema istoku kontinenta pošto je udarila o britanske otoke, zahvatila Francusku i širila se istočno do Poljske. 

Švedskoj je jedan muškarac poginuo, a za drugim se traga pošto im se čamac, dok su ribarili, prevrnuo u nedjelju na jezeru Svenljunga zbog snažnih vjetrova, objavila je policija u ponedjeljak.

Meteorološke službe upozorile su na visok nivo mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske.

https://www.youtube.com/watch?v=wRgzf_W1zs0&feature=emb_title

U Velikoj Britaniji, koju je ova zimska oluja najviše pogodila, zračni, željeznički i pomorski saobraćaj poremećen je zbog jake kiše i udara vjetra jačih od 130 km/h.

92.000 kućanstava ostalo je bez električne energije, a rijeke i potoci su se izlili.

“Met Office” je u Aberdaronu, selu na sjeveru Velsa, zabilježio udare vjetra od 150 km/h.

Deseci letova su otkazani ili kasne, a “British Airways” je putnicima koji u nedjelju trebaju putovati ponudio mogućnost odgode leta. I “Virgin Atlantic” je otkazao nekoliko letova iz “Heathrowa”, najvećeg aerodroma u zemlji.

Britanski mediji javljaju o muškarcu na čiji se auto srušilo drvo i na više od sat ga zarobilo u vozilu. Troje ljudi u škotskom Perthu je lakše povrijeđeno kada se urušio krov paba.

U hotelu “The Bridge House”  u Škotskoj bujica je izazvala ogromnu štetu, odnijela je veći dio zida.

Nevrijeme u Sloveniji, stablo palo na vozača i ubilo ga

Jak vjetar, koji je tokom noći s nedjelje na ponedjeljak zahvatio sjeveroistočni dio Slovenije, stvara probleme u saobraćaju i sa snabdijevanjem električnom energijom, a jedna je osoba poginula kada se na automobil srušilo stablo.

Kako je objavila policija, na cesti Dravograd – Maribor jutros je oko 5 sati srušeno stablo palo na vozača koji je vozio prema Mariboru te je poginuo na mjestu nesreće.

Njegov identitet još se utvrđuje, a cesta je zatvorena. Zbog jakog vjetra u brojnim mjestima u tom dijelu zemlje srušena su mnoga stabla.

Zbog jakog vjetra jugozapadnog smjera, koji na pojedinim mjestima dostiže brzinu do 100 kilometara na sat, Agencija za okoliš za cijelo je područje Slovenije proglasila narandžasti meteoalarm, drugi najviši stepen opasnosti od elementarnih nepogoda, no predviđa se da će vjetar do večeri oslabjeti.

https://twitter.com/AzureDoo/status/1226424765193342976?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1226424765193342976&ref_url=https%3A%2F%2Favaz.ba%2Fvijesti%2Fbih%2F547901%2Foluja-bjesni-evropom-otkazani-letovi-ulice-poplavljene-ima-mrtvih

Izvor: Avaz.ba

Related posts