Nikšić: Prvo prihvatiti AVNOJ-evske granice između BiH i Srbije,pa tek onda razgovarati o korekcijama

Povodom različitih izjava članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije, u vezi sa “utvrđivanjem” granice između BiH i Srbije, u ime Socijaldemokratske partije BiH, te u interesu svih građana BiH, tražim od Predsjedništva BiH da jasno zauzme stav da ove države moraju prvo priznati međusobne AVNOJ-evske granice, kazao je Nermin Nikšić, lider SDP-a.

– Badinterova komisija je utvrdila da su to međunarodne granice, u okviru kojih je BiH priznata kao suverena i nezavisna država, jednako kao i sve druge republike iz sastava bivše Jugoslavije.

Nikakvi drugi dogovori i pregovori o graničnoj liniji nisu mogući prije ovog prvog koraka.

Tek nakon što Srbija prizna AVNOJ-evske granice BiH i tek nakon što BiH prizna te iste granice Srbije, moguće je pregovarati o eventualnim izmjenama tako utvrđenih graničnih linija.

Očekujem od Predsjedništva BiH da u vezi sa ovim pitanjem zauzme jasan i nedvosmislen stav ili da ako to nisu u stanju uraditi, obustave sve aktivnosti u vezi razgraničenja dvije države, a naročito izmjena granice ili razmjene teritorija.

Ovo je pitanje koje može imati dalekosežne posljedice za cijeli region i ovdje ne smije biti nikakve površnosti i politikanstva.

Radi se o interesu svih građana, kako BiH, tako i Srbije, ali i drugih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Narušavanje granica prihvaćenih od Badinterove komisije, bez da se one prvobitno priznaju između država koje ih dijele, predstavlja opasan presedan za sve države nastale raspadom SFRJ i u tu zamku niko nema pravo upasti – kazao je Nikšić.

(Vijesti.ba / NAP)

Related posts