Nijemci pišu o robotičarki Maji Hadžiselimović: Kad ne razvija robote, pomaže mladima

Mlada inžinjerka iz Zenice Maja Hadžiselimović radi kao inžinjer za robotiku u Njemačkoj. Pri tome pomaže mladima iz BiH i regiona da se upoznaju sa najnovijim tehnologijama 

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung portretira mladu bosansku inžinjerku iz Zenice Maju Hadžiselimović, koja kao ekspertica za robotikuradi na podizanju robotske trake za elektromobile u Volkswagenovoj fabrici u Zwickauu. FAZ počinje članak opisom 28-godišnje Maje koja drži predavanje u Ogulinu, 100 km južno od Zagreba na temu: „Robotika danas i sutra”. Rođena Zeničanka se kao dijete zanimala za elektrotehniku između ostalog i zato što joj je otac bio elektro-tehničar i što joj je kao čudo izgledalo kako uspijeva da popravi sve te pokvarene televizore, prenosi DW.

“Maja je”, kako dalje piše FAZ, “studirala ‘Automatizaciju i elektroniku’ u okviru bachelor-studija a onda je napravila master u oblasti mehatronike. Diplome je stekla u Sarajevu, Mariboru i Novom Sadu. ‘Kao studentica u Novom Sadu na posljednjoj godini sam željela otići negdje na praksu. Prijavila sam se preko najveće međunarodne studentske organizacije AISEC i nakon tri razgovora dobila formulare za prijavu a tri sedmice kasnije i praksu u firmi MRK Systeme GmbH u Augsburgu u oblasti robotske kolaboracije’, priča Maja.

Još tokom prakse Maja je dobila ponudu za stalni posao u Njemačkoj kao inžinjerka. Sada već pet godina ona radi za ovu njemačku firmu, partnerku svjetski poznate kompanije KUKA, koja proizvodi industrijske robote. Za „German Bionics” je ova mlada Bosanka razvila prvi Exo-skelet, jednu vrstu robota koji ljudima omogućava podizanje teškog tereta. Na taj način i žene i muškarci, zaposleni u industriji, mogu obavljati isti posao. Trenutno Maja Hadžiselimović radi na podizanju nove proizvodne robotske linije za Volkswagenove elektične automobile u pogonima u istočno-njemačkom gradu Zwickauu.”

FAZ pojašnjava i kako je Maja koordinatorka EU-Robotics Week u BiH, da predaje engleski djeci i mladima na Tajvanu, kao i da se zalaže za pomoć hendikepiranoj djeci. Ali ono što Maju posebno fascinira su tzv. MINT-predmeti: matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika. Pomogla je i da se robotika integrira u Inicijativu IT Girls Project, koju podržava UN.

Organizuje dolazak mladih na studijska putovanja u Njemačku

“U radu sa mladima ona im prije svega daje praktične savjete, jer ne smatra da je način predavanja u školama adekvatan. ‘Najbolji put da nešto naučim bio je da sama svojim rukama nešto napravim. U školi na žalost nismo imali dovoljno praktičnih vježbi da bi mogli bolje razumjeti teoriju. Zato su časovi fizike i hemije za mnoge bili nerazumljivi i postojao je strah od tzv MINT-predmeta’. Maja to želi da promijeni ali kaže da škole u BiH nemaju para da kupe najnovije robote za upotrebu u školskoj nastavi. Stoga ona smatra da je neophodno ojačati međunarodnu saradnju upravu sa regijom Zapadnog Balkana iz koje ona dolazi”, piše FAZ.

List napominje kako Maja organizuje i studijska putovanja u Njemačku za djecu i mlade iz BiH „kako bi ih upoznala sa najnovijim tehnologijama i dala im inspiraciju“. Grupi od 100 učenica i učenika iz raznih gradova ona je dala mogućnost „da vide prave robote i razumiju kako oni rade“. Maja kaže da je veza između Njemačke i njene domovine BiH oduvijek bila jaka, kao i da ona vidi veliki potencijal u razmjeni znanja.

“I pored toga što je pet godina u Njemačkoj, Maji jako nedostaje BiH. Nakon vikenda u Zagrebu, uzela je slobodan dan kako bi mogla posjetiti mlade u Ogulinu. Oni imaju slabu perspektivu, velika je nezaposlenost a mladi i kvalifikovani odalze u inostranstvo. Ali upravo Školski centar Ogulin provodi takmičenje u robotici na nivou Hrvatske a robotika se od početka predaje na njemačkom jeziku. To je izazvalo veliki interes kod Maje koja je također priželjkivala da robotiku uči na njemačkom.
Kako bi se zaustavio odliv mozgova iz regiona, mladima treba omogućiti da stiču iskustva i da se doškolovavanju  u inostranstvu i da to što nauče ponesu u svoju regiju, tamo gdje su odrastali, ubijeđena je Maja Hadžiselimović”, piše njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts