Nela Kuburović: Proces za zločine u selu Kravica će biti nastavljen

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da će suđenje osmorici nekadašnjih pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u selu Kravica kod Bratunca, biti nastavljen čim se otklone formalni nedostaci, javlja Anadolu Agency.

– Ne možemo govoriti o prekidu postupka, jer vjerujem da će formalni nedostaci biti otklonjeni – rekla je Kuburović.

Apelacioni sud odbacio je optužnicu u tom slučaju, jer je, kada je optužnica podignuta, istekao mandat tužiocu za ratne zločine, novi nije izabran, kao ni vršilac dužnosti tužioca za ratne zločine, koji su jedini nadležni da podignu optužnicu.

Suđenje je počelo 6. februara, a optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dacević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Srbije terete se za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni su optuženi da su 14. jula 1995. godine u hangaru zemljoradničke zadruge Kravica, općina Bratunac, počinili ratni zločin nad najmanje 1.313 bošnjačkih civila. U optužnici je navedeno da su “Nedeljko Milidragović, kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Dragomir Parović, kao pripadnici tog voda, a Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić, kao pripadnici 1. voda 1. čete Centra Jahorina, kršeći pravila međunarodnog prava unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravice, općina Bratunac, vršili ubistva civila, i to kao masovne likvidacije više stotina civila muškaraca Bošnjaka”.

Optuženi su se branili sa slobode, a na pripremnom ročištu su se izjasnili da nisu krivi.

Related posts