Neistraženi dragulj prirode – Dabar

Dabarska pećina jedan je od prirodnih dragulja koji se nalazi na području općine Sanski Most. Priroda se na ovom mjestu izdašno poigrala sa stijenom i vodom.

Pećina je neistražena i niko pouzdano ne zna koliko je duga i duboka. Ulaz je veličanstven i podsjeća na početak prirodnog tunela kroz Grmeč.

Pri samom ulasku u pećinu pred posjetiocem se otvara ogromni unutrašnji prostor, a što se ide dalje u njenu utrobu, nailazi se na vodu čija su jezerca obilnija za vezana za kišnih i sniježnih perioda.

U vrijeme obilnih kiša stvara se veliko jezero koje onemogućava ulazak dublje u pećinu. Dabarska pećina ne obiluje, poput Hrustovačke, pećinskim ukrasima, stalaktitima i stalagmitima, ali zbog svoje veličine pruža utisak impozantnosti. Zanimljivo je da njena unutrašnjost nikada nije do kraja istražena, tako da i danas predstavlja pravi izazov za speleologe.

Prilikom naučnih istraživanja od prije nekoliko decenija, u jezeru, koje se nalazi u unutrašnjosti pećine pronađena je „čovječija ribica“, endemska vrsta iz prahistorije koja je opstala jedino u izuzetno čistim vodama i mračnim prostorima.

Također, arheološkim istraživanjima koja su vršena na ovom mjestu, došlo se do saznanja da je pećina nastanjivana u prahistoriji, obzirom da su pronađeni predmeti koje su u svakodnevnom životu koristili naši preci. U blizini su pronađeni su i ostaci sojeničkog naselja i pretpostavlja se kako oni potiču iz perioda Ilira.

Vrijeme je da i vi doživite ljepote pećine, osjetite njen duh. Kako bi si uljepšali dan savjetujemo vam da posjetite sanski neistraženi dragulj, nećete se pokajati. – piše sanskimost.info

Related posts