Nasilje u porodici: Oca ganjao i povrijedio nožem, pa pobjegao u kukuruzište iza kuće

Prema navodima optužnice, njegov 56-godišnji otac Frano P. se iz kuće, u kojoj je živio sa optuženim, morao izdvojiti zbog loših odnosa sa sinom, te se “preselio” u pomoćni objekat u dvorištu.

Otac je od Ilije P. u više navrata 12. decembra prošle godine tražio da mu vrati njegove lijekove koje mu je sakrio, da bi optuženi počeo galamiti na oca, a potom za njim otišao u pomoćnu prostoriju u dvorištu. Unutra je, kako se u optužnici navodi, držeći u ruci nož, čiju dršku je umotao u peškir, prijetio ocu kako će završiti kao Ilijin brat, koji je nedavno poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Ilija P. je više puta zamahnuo nožem u pravcu očevog grudnog koša. Otac se, kako se navodi, vješto izmicao, ali mu je Ilija oštricom noža razderao garderobu koju je nosio na sebi i pritom mu nanio lakšu tjelesnu povredu u vidu plitke ubodne rane s desne strane grudnog koša, kao i površnu oguljetinu.

Otac je u jednom momentu uspio uhvatiti Iliju za ruku i oteti mu nož, te počeo bježati iz prostorije dozivajući pomoć. Ilija je krenuo za njim, a u tom trenutku je njihova komšinica naišla automobilom i riječima pokušavala smiriti Iliju.

Optuženi je potom pobjegao u kukuruzište iza kuće, a otac se do dolaska policije, strahujući za svoj život sakrio u kući komšinice.

– Optuženi je nasiljem i bezobzirnim ponašanjem ugrožavao mir i tjelesnu cjelovitost člana svoje porodice, a pri tome je upotrijebio opasno oruđe, odnosno sredstvo prikladno teško povrijediti tijelo, čime je počini krivično djelo nasilje u porodici – navodi se u optužnici.

Related posts