Napadaju pčelinjake i stoku: Medvjedi i vukovi haraju trebinjskim selima

Trebinjska sela su u posljednjih mjesec dana sve više na udaru divljih zvijeri, pa su, pored medvjeda koji haraju seoskim pčelinjacima, još češća pojava vukovi koji se spuštaju čak do kuća.

U selu Dubočani kod Trebinja, na obali Bilećkog jezera, vuk je napao stado ovaca domaćina Milana Jankovića i zaklao devet ovaca, a prije toga mu je medvjed opustošio pčelinjak.

Vukovi su, pišu Nezavisne, na terenu sela Dubočani postali gotovo svakodnevna pojava i nerijetko zakolju jednu ili dvije ovce, ili naprave pravi pokolj u stadu.

Na drugom kraju Trebinja, u selu Poljice Popovo, vukovi su napali kravu i tele, koji su bili na ispaši u blizini kuće porodice Miljević.

Lovci ističu da dva puta godišnje mogu organizovati hajke na vuka, i to tamo gdje ih mještani pozovu da su najugroženiji od vuka. Kad je u pitanju medvjed, mora se ispoštovati procedura kojom se njegov odstrel odobrava od resornog ministarstva.

Medvjed je zaštićen i uz odobrenje ministarstva za njegov odstrel plaća se oko 1.200 maraka, dok vuk nema zaštitu zakona, osim u vremenu lovostaja, ali se i njegov odstrel mora platiti 150 maraka.

Related posts