Nakon obilnih padavina: Una dostigla kritičnu tačku

Usljed novih padavina u pojedinim dijelovima BiH došlo je do porasta vodostaja rijeka, a posebno u Krajini.

Tako je nivo rijeke Une u Bihaću dostigao 100 centimetara i time kritičnu tačku, a vodostaj ima tendeciju rasta, javlja Anadolu Agency.

U porastu je i nivo rijeke Sane u Sanskom Mostu i nastavlja rasti, ali je i dalje ispod kritične tačke za oko metar i iznosi 283 centimetra.

Nivo rijeke Jale je udvostručen i u Tuzli iznosi 118 centimetara i ima tendenciju rasta.

Najviše padavina u proteklom periodu zabilježeno je u Hercegovini, posebno u istočnim dijelovima, dijelovima jugozapadne, centralne i sjeveroistočne Bosne.

Rekordne padavine zabilježene su u Nevesinju i to 82 mm, odnosno litara po metru kvadratnom. Velike količine padavina registrovane su i u Livnu i na Ivan-Sedlu gdje je zabilježen i novi sniježni pokrivač. U Livnu ga je sedam, a na Ivan sedlu dva centimetra.

Velike padavine zabilježene su i u Bileći, Bugojnu, Gacku, Gradačcu, Mostaru, Neumu, Sarajevu i Trebinju, te nešto manje u Bihaću, Bijeljini, na Bjelašnici, u Bosanskom Novom, Doboju, Han-Pijesku, Jajcu, Mrkonjić-Gradu, Prijedoru, Rudom, na Sokocu, u Srebrenici, Tuzli, Višegradu i Zenici.

Najmanje padavina registrovano je u Banja Luci i Sanskom Mostu.

Osim u Livnu i na Ivan-Sedlu snijega ima još na Bjelašnici i to u visini od 194 centimetra.

Došlo je i do značajnijeg smirivanja kada je u pitanju vjetar tako da je nešto izraženiji jedino na području Krajine i istočne Hercegovine.

Tako u Bihaću i Gacku puše brzinom od 11 kilometara na sat dok je u drugim područjima znatno slabiji ili ga i nema.

Related posts