Nakon fizičkog obračuna migranti u Bihaću napali policiju,policijski službenik ispalio četiri hitca upozorenja

Dana 08.10.2018.godine, oko 18.10 sati Policijskoj stanici Bihać, prijavljeno je da je u Đačkom domu u Borićima gdje su smješteni migranti, izbio fizički sukob između dva migratna. Policijski službenici izašli su na lice mjesta događaja gdje je utvrđeno da je sukob izbio između F.F.rođen 1990 godine i S.R.rođen 1991.godine, obojica iz Irana i pri čemu je lice S.R. upotrebom drvenog prdmeta nanio teške tjelesne povrede licu F.F. Uviđaj na licu mjesta obavili su istražitelji OKP PS Bihać.

Nakon ovog sukoba, ponovo oko 19.40. sati, Policijskoj stanici Bihać, ponovo se obraćaju zaštitari koji su na obezbjeđenju Đačkog doma i koji su prijavili da je unutar kampa došlo do fizičkog obračuna više migranta te da ima povrijeđenih lica od kojih je jedno lice zadobilo povrede upotrebom hladnog oružja.

Na lice mjesta upućeo je više policijskih patrola koji su u razgovoru sa zaštitarima došli do saznanja da je prilikom podjele hrane, došlo do fizičkog obračuna između više migranata te da su zaštitari upotrijebili paper sprej kako bi smirili situaciju, a lica koja su započela fizički obračun udaljili su se u nepoznatom pravcu. Svi migranti koji su povrjeđeni bilo od fizičkog sukoba ili od upotrebe paper spreja, preveženi su u Kantonalnu bolnicu Bihać gdje im je ukazana liječnička pomoć.

Prilikom vršenja uviđajnih radnji od strane istražitelja OKP PS Bihać, i obavljenom razgovoru sa migrantima, došlo se do saznanja da je grupa Afganistanaca fizički nasrnula na grupu Iranaca, te da u sklopu Đačkog doma postoji grupa Afganistanaca koja konstantno fizički maltretiraju migrante.

Prilikom obavljanja razgovora sa migrantima iz Irana, više destina migranta nasrnulo je kako na iranske migrante tako i na policijske službenike i zaštitare koji su su obezbjeđivali lice mjesta, dok su migranti koji su se nalazili unutar zgrade đačkog doma, bacali kamenje i druge čvrste predmete na policijske službenike pri čemu su oštetili službeno policijsko vozilo i vozilo zaštitarske agencije. U tom trenutku, veća grupa migranata koja se nalazila unutar i oko Đačkog domu i krenula prema policijskim službenicima, zaštitarima i migrantima s kojima su obavljani razgovori, u namjeri da ih fizički napadne, policijski službenik je ispalio četiri hitca upozorenja kako bi zaštitio živote policijski službenika i zaštitara, nakon čega su se migranti povukli unutar Đačkog doma.

O događaju upoznat je i tužilac Kantonalnog tužilaštva koji se očitovao da u navedenom događaju stiče obilježje krivičnog djela iz člana 362 KZ F BiH„ Nasilničko ponašanje“, a istražitelji OKP PS Bihać nastavljaju daljnji rad na identifikaciji lica koja su počinila ovo krivično djelo.

Related posts