Nadomak Velike Kladuše razbacane tone staklene vune

Opustošene hale firme “Agrokomerc” u Vrnograču, nadomak Velike Kladuše, danas predstavljaju ruglo, ali i izvor raznih bolesti, kaže predsjednik pomenute mjesne zajednice Abdulah Mehurović.

Prema njegovim riječima, na prostoru razrušenih pogona ostale su ogromne količine staklene vune koja, kako navode mještani, šteti njihovom zdravlju.

“Na lokalitetu Elezovići nalazila se peradarska farma sa 24 hale u kojima se odvijala proizvodnja koka nosilja. Te hale su u međuvremenu potpuno razrušene, odvuklo se sve što je moglo vrijediti, a tone staklene vune su ostale razbacane svuda okolo”, kaže Mehurović.

On priča da je svega nekoliko stotina metara udaljena škola koju pohađa veliki broj djece i to je velika opasnost.

“Upozoravali smo inspekcije na ovaj problem, nadležne vlasti i Upravu ‘Agrokomerca’, ali niko ništa ne poduzima, iako je zdravstveno dokazano da je staklena vuna opasna po zdravlje ljudi”, kaže Mehurović.

Slične probleme imaju i mještani drugih mjesnih zajednica na području Velike Kladuše koji žive u blizini razrušenih hala i objekata “Agrokomerca”. Vlasnici stoke koji napasaju svoja stada na tom području također se žale na bolesti i umiranje životinja.

Ekološko udruženje “Forum Glinica”, iz mjesta Glinica, tako je početkom ove godine organiziralo okrugli sto na ovu temu, a od Uprave “Agrokomerca” zatraženo je tada da očisti ostatke porušenih hala, posebno naslage staklene vune. Iz ovog preduzeća su tada odgovorili da za to nemaju sredstava, a optužbe mještana smatraju neosnovanim.

Prema riječima zdravstvenih radnika, staklena vuna se sastoji od sitnih čestica koje, ukoliko taj materijal nije adekvatno uskladišten, može doći u kontakt s ljudskim organizmom i uzrokovati zdravstvene probleme. Prije svega to se odnosi na oboljenja respiratornog sistema i razna kožna oboljenja.

nezavisne.com

Related posts