Nacionalni park “Una” privlači turiste i tokom pandemije

Nacionalni park „Una“ jedan je od četiri u Bosni i Hercegovini i jedini u Federaciji BiH. Smješten je na teritoriji grada Bihaća, a u jednom dijelu graniči s Hrvatskom, gdje rijeka Una predstavlja administrativnu, ali i prirodnu granicu između dvije države.

Vraćanje tržišta
Jedinstven je to prostor na kojem je ostvarena simbioza flore i faune u interakciji s kulturom i tradicijom. Odiše iskonskom ljepotom, a posjetioce ispuni uzbuđenjem i preplavi emocijama.

Direktor Nacionalnog parka „Una“ Amarildo Mulić ističe da je, osim zaštite i očuvanja tih vrijednosti, bitan segment stvaranje uvjeta za primjenu određenih selektivnih oblika turizma na području Nacionalnog parka.

– Nacionalni park „Una“ postao je jedna od nezaobilaznih destinacija za turiste koji dolaze u BiH, posebno u vrijeme pandemije. Pokazalo se prošle godine da smo postali otkrovenje za bh. turiste. Nadam se da ćemo, kad se stabilizira epidemiološka situacija, lagano vraćati i tradicionalna tržišta, posebno regionalna, evropska, ali, naravno, i Bliskog istoka, koja su u BiH bila u ekspanziji posljednjih nekoliko godina – kazao je Mulić.

Kako naglašava, od 2011. godine to područje bilježi procentualno najveći rast u regiji. Tako su od 2.500 posjeta evidentiranih 2011. došli do rekordnih 120.000 posjetilaca 2019. godine.

Ostaje nada
– Prošlu godinu završili smo s 51.000 evidentiranih posjeta, što smo okarakterizirali kao uspjeh, s obzirom na pad broja turističkih posjeta u BiH. Nama je bilo bitno da osiguramo osnovnu djelatnost, što kontinuirano radimo i danas, a očuvali smo i preduzeće na zdravim nogama, zahvaljujući prvenstveno Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma koji su i osnivači Nacionalnog parka „Una“ – istaknuo je Mulić.

Ističe da početak predsezone ne obećava, ali se nada masovnijim posjetama, pogotovo nakon vakcinacije protiv koronavirusa u regiji, pa i BiH. Dodaje da intenzivno rade na procesu kandidature Milančevog buka, vodopada u mjestu Martin Brod, za upis u registar Svjetske prirodne baštine.

Zaštita flore i faune
Donošenjem Zakona o Nacionalnom parku „Una“ 2008. godine stvoren je pravni okvir da se stavi pod zaštitu prostor ukupne veličine 19.800 hektara, koji je administrativno pod teritorijom Grada Bihaća, a mali dio se prostire na području Općine Drvar.

U svojstvu javnog preduzeća NP „Una“ djeluje od 2011., skoro deset godina rade na zaštiti i očuvanju prirodnih, kulturno-historijskih, ali i svih ostalih vrijednosti koje postoje na tom području i rijeke Une, koja je u fokusu kad je u pitanju zaštita i očuvanje bioloških vrijednosti, ali i flore i faune.

Izvor: Biscani.net/Avaz

Related posts