Na sarajevski aerodrom ponovo sletio avion sa strancima: Granična policija traži da se odmah zatvori!

U vrijeme svjetske pandemije koronavirusa na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je iz Dubaija sletio avion sa dvjestotinjak putnika od kojih je znatan broj stranih državljana, saznaje Klix.ba.S obzirom da je većina regionalnih i evropskih aerodroma zatvoreno, postavlja se pitanje zašto isto nije učinjeno sa Međunarodnim aerodromom Sarajevo.

Među putnicima koji su danas došli u grad su, saznajemo, i državljani Crne Gore, te Sjeverne Makedonije. Ambassdor Crne Gore u BiH, kako nam je potvrdio savjetnik direktora GP BiH Svevlad Hoffman, odmah se uključio te je organiziran autobus koji će ove osobe prevesti do granice.

“Smatramo da bi se odmah trebao zatvoriti Aerodrom Sarajevo za putnički promet, ne za robu ili naprimjer humanitarnu pomoć. Ovaj aerodrom je postao sabirni centar za putnike u regionu koji se vraćaju, primjerice iz egzotičnih zemalja, i ne mogu sletjeti na aerodrome u svojim zemljama jer su zatvoreni. Šta treba još sačekati da to uradi i Sarajevo”, upitao je Hoffman.

On je kazao da za ovu odluku nije potrebno Vijeće ministara već se to može uraditi odlukom Kriznog štaba FBiH.

S obzirom da mnoge zemlje zatvaraju granice, a samim time i aerodrome u cilju sprečavanja širenja zaraze, dok se istovremeno naređuju strogi karanteni, ostaje nejasno kako država misli iskontolisati ovaj protok putnika.

Podsjetimo, prije nekoliko dana je na Aerodrom Sarajevo sletjela grupa srbijanskih državljana te su uz policijsku pratnju morali biti prevezeni do granice.

Izvor: Klix.ba

Related posts