Na Belminom licu nakon operacije u Lincu konačno osmijeh

Teško oboljela djevojčica s posebnim potrebama iz Sanskog Mosta, Belma Kadić (13), uspješno je operisana na Klinici za djecu u austrijskom gradu Lincu i njen oporavak se dobro odvija, saznajemo od njenih roditelja.

Prema njihovim riječima, austrijski liječnički tim je, nakon što je obavio detaljne zdravstvene pretrage, uključujući i manometriju jednjaka, odlučio da se obavi operativni zahvat čišćenja i proširenja donjeg dijela ovog organa.

“Takozvana balon dilatacija je uspješno izvršena i sigurni smo da je ovo prekretnica za zdravlje naše djevojčice. Liječnici su nas informisali da su sve zdravstvene poteškoće kod naše kćerke bile uzrokovane ovim problemom, jer se jednjak vremenom sužavao. Srećni smo, a i na Belminom licu konačno je zasijao osmijeh”, kažu Kadićevi.

Oni su ovim putem još jednom uputili zahvalnost svima koji su pomogli da se obavi operacija, a posebno zdravstvenim radnicima iz Bosne i Hercegovine koji su zaposleni na pomenutoj klinici u Lincu.

“Hvala svim dobrim ljudima koji su svojim donacijama i humanitarnim prilozima pomogli da naša djevojčica bude uspješno operisana u Austriji”, kažu sretni roditelji.

Podsjećamo kako je Belma prije tri mjeseca bila hospitalizirana u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, a potom i Kliničkom centru “Jezero” u Sarajevu, te je nakon toga vraćena kući, a da pri tome nije ustanovljena prava priroda njene bolesti niti terapija za liječenje.

Belma od svoje treće godine boluje od ahalazije jednjaka, rijetke bolesti koja ne dozvoljava da hrana koju pojede dođe u želudac, zbog čega je godinama podvrgnuta specijalnoj ishrani.

Kadićevi su već godinama nezaposleni, i sami su lošeg zdravstvenog stanja, a troškovi stalnih putovanja, kupovine lijekova i hrane su izuzetno visoki i porodica nije bila u stanju da ih podmiruje, a pored bolesne djevojčice, imaju još dvije kćerke koje pohađaju srednju školu. S ciljem pomoći djevojčici organizovane su brojne humanitarne akcije zahvaljujući kojima su prikupljena neophodna sredstva za njeno liječenje. – pišu nezavisne.

Related posts