Muzičar s Kariba nastavlja snimati covere balkanskih hitova: Jezik nije težak, pjesmu naučim za sat

Na videoservisu YouTube pored originalnih pjesama i spotova ima mnogo covera, odnosno obrada koje su jednako dobre, a ponekad i bolje od originala. Jedan od pjevača čija popularnost raste jeste mladić porijeklom s Kariba Raphael Loopro Monsanto koji između ostalog snima i obrade pjesama s Balkana. U razgovoru za portal Klix.ba je otkrio da su mu se balkanske pjesme svidjele ta da nastavlja snimati obrade.

Raphael živi u Njemačkoj, gdje se bavi muzikom.

“Rođen sam u Njemačkoj, ali sam odrastao na Karibima, tačnije na karipskom otoku Curacao, odakle je moj otac. U Njemačku sam se vratio kako bih se bavio muzikom. Studirao sam sport dvije godine, no, fokusirao sam se na muziku”, izjavio je Monsanto.

U svijetu muzike je godinama, a osim gitare svira i neke druge instrumente. Prije dvije godine je počeo snimati covere koji privlače pažnju na YouTubeu. Za život zarađuje nastupima.

“Već 20 godina sviram gitaru i bas, bubnjeve, a pomalo i klavir. Covere sam počeo snimati prije dvije godine, a na YouTubeu imam 24.000 pretplatnika. Ipak, ovaj videoservis mi ne donosi zaradu, jer novac zarađujem nastupima u Holandiji, Njemačkoj i na Karibima”, rekao je Raphael.

On za svoje covere bira pjesme drugačijih žanrova i pjevača s različitih područja. Jezici naroda s Balkana mu nisu velika prepreka pa je nakon nekoliko “probnih” nastavio snimati covere pjesama naših izvođača.

“Volim pjesme pjevača širom svijeta, govorim sedam jezika i živio sam u tri zemlje. Jednostavno, volim muziku. Za mene je važno da pokažem ljudima širom svijeta da se dobra muzika može pronaći u svim krajevima. Vaš jezik nije težak za izgovaranje, ali moram vježbati. Potrebno mi je sat vremena da naučim pjesmu”, kazao je Monsanto koji ima sve više pratilaca s Balkana. Oni svojim komentarima pokazuju koliko im se sviđa njegov rad.

Dosad je sarađivao i s nekim velikim imenima iz svijeta muzike, a u zemlji u kojoj živi ima dosta mogućnosti.

“Svirao sam s umjetnicima kao što su Juanes, Mariah Carey i Joe Cocker, a u Njemačkoj sam ostao jer sam imao više poslovnih prilika nego u Holandiji”, otkrio je naš sagovornik.

Omiljenog pjevača nema pa bira samo ono što mu se svidi.

“Nemam omiljenog pjevača, volim pjesme bez obzira na to ko ih pjeva. To važi za pjesme pjevača iz BiH, odnosno Balkana, ali i za pjesme internacionalnih izvođača. Na Balkanu ima nekoliko zaista nevjerovatnih pjevača”, smatra Loopro.

Ovaj muzičar s Kariba je upoznao ljude iz balkanskih zemalja te ima pozitivna iskustva. Također, boravio je u BiH i namjerava ponovo doći.

“Imam nekoliko prijatelja s Balkana, oni su uvijek ljubazni. Posjetio sam BiH, Srbiju i Hrvatsku, a planiram obilazak hrvatske i crnogorske obale, gdje ću nastupati u barovima na plaži. Moji latino i internacionalni korijeni i pjesme koje pjevam odgovaraju tom podneblju. Doći ću opet u BiH, lijepo sam se proveo i probao sam vašu hranu, dopada mi se”, istakao je Raphael.

On se povremeno druži s jednim od najpoznatijih bh. youtubera, a to je Juka koji također živi u Njemačkoj. Tokom jednog druženja su se odlučili našaliti te su zajedno snimili jedan cover.

“Ovo je nešto zbog čega će se svi nasmijati. Cover smo Juka i ja snimili za pjesmu ‘Nevaljala’ koju izvode Vuk Mob i Sandra Afrika”, završio je Loopro.

Related posts