Mujo Begić došao iz Italije i zasadio plantažu lješnjaka u rodnom kraju

Investitor Mujo Begić iz Vlasenice je zajedno sa kooperantima iz Italije osnovao firmu “Eko Begić”, koja se bavi uzgojem lješnjaka u vlaseničkim krajevima. Njega je danas posjetio potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

Mujo Begić je u svom rodnom mjestu Begići kod Vlasenice već zasadio plantaže lješnjaka na površini od oko 11 hektara, a u narednom periodu, do proljeća, planira zasaditi još 50 hetara. Na njegovom imanju se nalazi i veliki rasadnik lješnjaka.

Begić trenutno živi u Italiji, a u pokretanju firme i plantaža lješnjaka vidi veliku šansu, jer Podrinje ima kvalitetnu zemlju i druge bogate resurse.

– Do proljeća ću imati zasađenih oko 65 hektara lješnjaka u Vlasenici. Po jednom hektaru se sadi između 500 i 550 sadnica. Imamo već zemlju. Moramo sve pripremiti, čišćenje, oranje. Kada su u pitanju prinosi, od četvrte ili pete godine ćemo po jednoj biljci imati po jedan kilogram lješnjaka, a od sedme i osme prinos će biti od 12 do 15 kilograma po biljci. To su ogromne količine. U Italiji je cijena od 15 do 18 eura po kilogramu – ispričao je Begić potpredsjedniku RS-a.

Dodao je da su njegovi kooperanti iz Italije oduševljeni bogatstvom i kvalitetom zemljišta i drugih resursa u Podrinju, koji su trenutno uglavnom neiskorišteni.

Kada je u pitanju izvoz, on je naveo da je već sve dogovoreno. Za sada, sve što bude proizvedeno u Vlasenici bit će izvezeno u Italiju.

Potpredsjednik Salkić je kazao da je primjer Muje Begića jedna od pozitivnih investicija dijaspore u našoj zemlji, te da je pokazatelj da se uz kvalitetne ideje i predan rad, može mnogo toga napraviti.

– Država mora prepoznati i podržati ovakve inicijative. Ovo je jedan od dokaza da naši ljudi, koji žive izvan domovine, mogu osmisliti i realizirati uspješne projekte u Bosni i Hercegovini, ali i da im država mora pomoći i omogućiti sve što je potrebno za dalji rad. Ohrabren sam planovima investitora Begića, koji planira i pokretanje fabrike za preradu lješnjaka, ali koji ima i mnogo drugih ideja koje bi se mogle realizirati – kazao je Salkić.

Izvor: Faktor

Related posts