Moramo se ostaviti rata

General Atif Dudaković, proslavljeni i legendarni komandant Petog korpusa Armije RBiH, nedavno je izazvao buru osuda kada je na skupu u inostranstvu spominjao Bošnjacima da trebaju kupovati vreće za spavanje i čizme.

No da su mediji to naduvali dokazuje sam general koji je u razgovoru za „Avaz“ ponudio mnogo drugačiju viziju, plemenitiju i optimističniju za budućnost BiH.

Ovo su njegovi citati:

Moramo se ostaviti pitanja hoće li biti rata, jer svi znamo šta smo proživjeli. Mora se smoći hrabrosti i krenuti odlučno naprijed i graditi državne institucije i standarde koji će biti u ravni s onima evropskim i taj se zamah ne smije zaustaviti – poručuje Dudaković.

Stoga je, naglašava, i na ovaj veliki dan bitno naglasiti da je neophodno prekinuti politiku svađa i netolerantnosti.

Moraju se graditi bolji odnosi unutar zemlje i s komšijama. Slobodarski duh mora biti aksiom na putu izgradnje boljeg života za sve građane ove zemlje. Jer, vjekovima smo bili tuđi, robovi, jedni drugima nekada dželati, nekada žrtve. Razbijači boljih odnosa stalno forsiraju probleme i njih moraju nadjačati oni koji znaju da imati dostojanstvo i lični mir ne može svako i da se uvijek mora računati na posljedice. Moramo naučiti živjeti svoje, a ne tuđe živote I moramo biti bliži s komšijama nego s nekima koji su tamo daleko – zaključuje Dudaković, između ostalog, u Avazu.

Related posts