Miroslav Ćiro Blažević o kandidatima za selektorsku klupu BiH: Prosinečki najbolje rješenje, Osim autoritet, Kodro patriota

Javnost u Bosni i Hercegovini s nestrpljenjem očekuje 10. novembar, kada bismo, vjerovatno, trebali saznati ime novog selektora nogometne reprezentacije BiH. Trenutno, knjiga je spala na tri slova.

U konkurenciji za nasljednika Mehmeda Baždarevića su Amar Osim, Meho Kodro i Robert Prosinečki. Trener svih trenera i bivši selektor BiH Miroslav Ćiro Blažević smatra da će biti neizvjesno do samog kraja utrke za novog selektora, a da sva tri kandidata imaju svojih i mana i prednosti.

a Prosinečkog legendarni Ćiro smatra da je najbolje rješenje za selektorsku poziciju.

– Eh, kad bismo mogli dovesti Prosinečkog, to bi bilo najbolje moguće rješenje. Robi je, sigurno, najbolji trenerski stručnjak na Balkanu. Bio bi to pravi potez – rekao je Blažević.

Međutim, postoji jedna velika prepreka. Naime, iz Nogometnog saveza BiH jasno su poručili da bi novi selektor „Zmajeva“ imao maksimalnu plaću 30.000 maraka. S obzirom na to da je popularni Robi proteklih godina radio kao selektor Azerbejdžana, u kojem je imao znatno veću plaću, vrlo izvjesno je da bi finansijski razlozi mogli „otjerati“ Prosinečkog od klupe selekcije BiH.

– Novac je, svakako, najvažnija stvar, ali i prepreka. Male su to pare da bi Prosinečki radio. Ostaje žal što se BiH nije plasirala na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, zaradili biste ogromne milione, pa biste mogli priuštiti selektora kojeg poželite, ovako, prinuđeni ste improvizirati – kazao je Blažević.

Kandidat je i Osim. Blažević smatra da je najveća prednost Amara to što odlično poznaje bh. mentalitet, s obzirom na to da je dugo radio u Premijer ligi BiH.

– Sigurno je da Amar ima veliko iskustvo. On ima sve reference da bude novi selektor BiH – rekao je Blažević.

Amar je, inače, poznat kao stručnjak koji nameće svoj autoritet. Upitali smo Ćiru da li bi Osim mogao nametnuti autoritet Edinu Džeki, Miralemu Pjaniću…

– Sama selektorska funkcija ti daje autoritet. Naravno, ako to znaš iskoristiti – rekao je Blažević.

Što se tiče trećeg kandidata, Mehe Kodre, Blažević misli da bi kod legendarnog Mostarca mogao proraditi patriotizam.

– Meho, radeći u Švicarskoj, ima sve. To je idealna zemlja. Novac njemu nije bitan. Kod njega bi mogli proraditi patriotski porivi da se vrati među svoje i to je njegova velika prednost. On je patriota. Naravno, vođenje svoje selekcije je za svakoga san i izazov – rekao je Blažević.

(Izvor: Avaz.ba)

Related posts