Ministrica Đapo potpisala ugovor s direktorom: Za Nacionalni park „Una“ 500.000 KM

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je u Sarajevu, s direktorom JP Nacionalni park „Una“ Amarildom Mulićem, potpisala ugovor o redovnom finansiranju za 2018. godinu u iznosu od 500.000 KM.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je u Sarajevu, s direktorom JP Nacionalni park „Una“ Amarildom Mulićem, potpisala ugovor o redovnom finansiranju za 2018. godinu u iznosu od 500.000 KM.

Zbog svoje lokacije i sadržaja, NP „Una“ je iznimno važan za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini. Osim prirodnih ljepota, ovaj prostor ima i kulturno-historijsku vrijednost jer obiluje bogatim naslijeđem arheoloških nalazišta i historijskih spomenika, kao i ostacima srednjovjekovnih utvrda i sakralnih objekata različitih vjera i kultura.

Nacionalni park „Una“ postaje sve više prepoznatljiv od ključnih učesnika u procesu njegovog razvoja te ga rezultati koje bilježi i cjelokupan turističko-ugostiteljski sektor svrstavaju među najbitnije kako prirodne, tako i ekonomske resurse ovog dijela Federacije BiH.

U 2017. godini, u NP „Una“ ostvareno je 85.000 posjeta, što je 30 posto više u odnosu na 2016. Inače, broj posjeta je svake godine za 30 posto veći u odnosu na prethodnu, što je pokazatelj dobrog rada i funkcionisanja čime je ostvaren i porast vlastitih prihoda.

– Treba naglasiti da su postignuti rezultati ostvareni uz veliku pomoć i podršku osnivača Vlade Federacije BiH i resornog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kao i ostalih domaćih i međunarodnih partnera i prijatelja NP „Una“ – kazao je ovom prilikom direktor NP Una Amarildo Mulić.

– Za tri godine, Nacionalni park „Una“ treba da bude samoodrživ. U svrhu ostvarenja toga cilja, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je iznosom od 100.000 KM iz budžeta za 2017. godinu finansiralo izgradnju vodovoda Ćelije – Štrbački Buk, za čiju realizaciju je nadležan Grad Bihać i početak radova se očekuje krajem septembra ove godine. U okviru programa unapređenja ukupne turističke ponude, Federalno ministarstvo je finansiralo i prošlogodišnju manifestaciju UNA Regata.

Vlada Federacije BiH je kroz transfer nižim nivoima vlasti podržala projekt asfaltiranja pristupnih puteva iznosom od milion KM, a završetak KfW projekta instalacije sistema za prečišćavanje otpadnih voda sufinansirala je iznosom od 500.000 KM – kazala je ministrica Đapo.

Za samoodrživost Nacionalnog parka „Una“ od vitalnog je značaja i puštanje u funkciju dijela Unske pruge za potrebe organizacije turističkih obilazaka vozom na relaciji Bihać – Kulen Vakuf i Bihać – Martinbrod.

Related posts