Milijarder očajan nakon odluke suda: Ahmedov bivšoj supruzi mora isplatiti 453 miliona funti

Rusko-azerbejdžanskom naftnom magnatu Farkadu Ahmedovu (61) sud je naredio da bivšoj supruzi Tatjani Ahmedovoj (Tatiana, 41) nakon razvoda isplati 453 miliona funti. Ovo je jedna od najvećih brakorazvodnih parnica u Velikoj Britaniji.

No, prema riječima advokata, Ahmedov se požalio na nepravedan tretman suda. Poslije 20 godina braka, par koji ima dvoje djece, se rastao, a presuda, kojom sud nalaže Ahmedovu da bivšoj da ogroman dio bogatstva, donesena je u decembru 2016. Supruga tajkuna sudu je rekla kako do sada skoro ništa nije dobila od bivšeg muža.

Tokom braka, par je, naime, uživao u luksuznom životu. Porodični dom u Sariju vrijedan je 39 miliona funti, a kuća za odmor 27,8 miliona funti. Ahmedov posjeduje i privatni mlaznjak, kao i helikopter te 90 miliona funti vrijednu umjetničku kolekciju, a 2014. je od Romana Abramoviča kupio jahtu vrijednu 300 miliona funti.

Tatjana je imala 17 godina kad je upoznala bivšeg muža, a 21 kada je ostala u drugom stanju i kada su se preselili u Englesku. Ahmedov je bogatstvo počeo stjecati prodajući samurovinu, a veće bogatstvo stekao je kad je 2012. godine dionice u ruskoj kompaniji “ZAO Northgas” prodao za milijardu i 375 miliona dolara.

Advokat Tatjane Ahmedove tvrdi da je njen bivši muž preselio skoro sve bogatstvo iz Velike Britanije na ofšor račune. Suđenje se nastavlja.

(Izvor: Avaz.ba)

Related posts