Medžlis IZ Bihać započeo sa obrađivanjem 10 hektara vakufske zemlje

Plodne oranice površine skoro 10 hektara, koje su u vlasništvu bihaćkog vakufa trenutno prolaze svojevrsnu renesansu. Površinom najveća parcela, Ribića otoka, prostire se u bakšaiškom polju. Upravo na toj lokaciji posijano je 9 hektara, zemlju su za sjetvu pripremali imami Medžlisa Bihaćkog, a jesenji prinos stići će i do najugroženijih kategorija društva…

Oranice bihaćkog vakufa su kroz historiju bile u vlasništvu bihaćke medrese. Nestankom medrese, vakuf se knjiži na ime Medžlisa i to najviše zaslugom efendije Sadika Ribića velikog dobrotvora.

U vrijeme velikih uzurpacija i otimanja zemlje, efendija Ribić se dosjetio zemlju dati na korištenje gradskom zemljoradničkom dobru. Čak se i zaposlio u zemljoradničkoj zadruzi kako bi vakufski imetak imao na oku. U današnjem aktuelnom trenutku, prijeteća pandemija koronavirusa nametnula nam je neka nova pravila ponašanja i kretanja, ali i čini se iznjedrila neke nove „Ribiće“. Naime, Medžlis IZ Bihać je već uveliko pokrenuo planske aktivnosti u cilju kultivisanja zemlje koja će nakon dugo vremena potvrditi svoju proizvodnu vrijednost.

Izvor: rtvusk.ba

Related posts