Mandić: Ljudi iz izolatorija na Bjelavama danas idu kući

Zadovoljni epidemiološkom situacijom u BiH, jer nije došlo do naglog porasta oboljelih

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH, predstavio je statističke podatke u BiH u posljednja 24 sata kada je riječ o pandemiji koronavirusa. On je naveo da je u ovom periodu testirano ukupno 447 uzoraka, od koji su 24 bila pozitivna na Covid-19. U FBiH do sada je testirana ukupno 6.621 osoba, a ukupno je potvrđeno 612 pozitivnih osoba. 

– Hospitalizirano je 70 pacijenata pozitivnih na virus Covid-19, od toga je aktivno 533, a zaključno s današnjim danom, u FBiH imamo 55 oporavljenih pacijenata od ove bolesti, a u narednim danima očekujemo da će se broj oporavljenih povećavati. Od 24 potvrđena smrtna ishoda,13 je muškaraca i 11 žena, 16 je bilo u dobi od više od 65 godina – rekao je ministar Mandić. 

On je naveo kako možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom u BiH, jer nije došlo do naglog porasta broja oboljelih. 

Rezultate uručuje onaj ko testira

Ministar Mandić naveo je kako je danas potpisao rješenje da je završena izolacija za bh. državljane iz Italije koji su 18 dana proveli u izolatoriju u Studentskom domu Bjelave i koji su dva puta već testirani na Covid-19. 

– Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da je izolacija 14 dana i da su testirani. Bili su negativni, ja sam upravo potpisao da oni mogu ići kući – rekao je Mandić. 

Odgovorio je i na pitanje novinara zbog čega testiranim bh. građanima u izolatoriju nisu uručeni rezultati. 

– Rezultate testova treba da im uruči onaj ko ih je testirao – rekao je Mandić. 

Koordinacija institucija

Ministar Mandić rekao je i kako postoji dobra koordinacija sa ministarstvima civilnih poslova i sigurnosti, kao i s Graničnom policijom BiH. 

Kada je riječ o aktivnostima Konferencije za oblast zdravstva, Mandić je rekao kako je BiH uredno odgovorila na infekciju Covidom-19. 

Pojasnio je i da privatne ustanove ne mogu vršiti testiranja, osim ako se stave pod ingerenciju javnog zdravstva i dobiju certifikat da to rade. 

Izvor: Avaz.ba

Related posts