Krajina se povezuje sa Sarajevom!

Državna kompanija „Autoceste FBiH“ raspisala je jučer javni poziv za izradu idejnog projekta i studije izvodljivosti za dionicu brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša, saznaje „Dnevni avaz“.

Prvi korak

Vrijednost ugovora za ovu vrstu posla bez PDV-a iznosi 350.000 maraka, a poziv je jučer zvanično objavljen i u „Službenim novinama BiH“.

Ovo je prvi korak da se Krajina konačno poveže brzom cestom sa Sarajevom, na šta se čeka 20 godina. Ukupna udaljenost od Bihaća do Velike Kladuše iznosi oko 78 kilometara.

U pozivu je navedeno da je predmetnom nabavkom obuhvaćena izrada svih faza idejnog projekta trase i objekata s fizibiliti studijskom dokumentacijom buduće brze ceste:

– Zaobilaznica Bihaća (interregionalno čvorište spoj s brzom cestom Ključ – Bosanski Petrovac – Bihać) – zaobilaznica Cazina – zaobilaznica Velike Kladuše – granica Hrvatske – navodi se u pozivu.

Također, navodi se da je potrebno završiti i sve elaborate potrebne za ishođenje urbanističke saglasnosti.

Procjena troškova

U pozivu se traži i izrada projekta i nacrta te procjena troškova ove dionice.

„Autoceste FBiH“ za plansku dokumentaciju imaju već spremne oko 2,5 miliona maraka, dok se ukupna cijena gradnje ne navodi.

U oktobru održan sastanak u Bihaću

Sredinom oktobra u Bihaću je održan sastanak Uprave „Autocesta FBiH“ s predstavnicima Grada Bihaća i lokalne zajednice, a radi konačnog definiranja trase kako bi se konačno Krajina povezala brzom cestom. Tada je konstatirano da je što prije potrebno povezati Bihać s Velikom Kladušom i da su pare za idejni projekt spremne.

(Izvor: Avaz.ba)

Related posts