Komšić sigurno pobjeđuje, najvažnije je ko će pobijediti za bošnjačkog člana Predsjedništva

Za nekoliko dana počinje zvanična kampanja, a kampanja je de facto već uveliko u toku. Kandidati za članove Predsjedništva BiH, kao centralne ličnosti, predstavili su svoje programe i biografije građanima. Formirane su osnovne konture političke scene pred 7. oktobar.

Najjednostavnija je situacija u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Pokazalo se da je Dragan Čović napravio radikalnu stratešku grešku, udružujući se sa Miloradom Dodikom, slaveći haške osuđenike i optužujući Bošnjake za radikalizam. Time je probudio ogromnu bijesnu reakciju Bošnjaka, te je već izvjesno da će Željko Komšić biti izabran. Jedna ogromna većina Bošnjaka je prepoznala da je glas za Komšića – glas protiv Čovića.

Na prošlim izborima, Čović je sa samo 128 hiljada glasova osvojio poziciju u državnom Predsjedništvu. Četiri godine poslije, teško može očekivati ikakav rast glasova. Štaviše, moguće je očekivati samo značajan pad u broju glasova, jer je u protekle četiri godine najveće masovno iseljavanje zabilježeno upravo u hrvatskom korpusu. Čović realno može očekivati tek nešto više od 100.000 glasova.

S druge strane, na raspolaganju je milion bošnjačkih glasova. Željko Komšić je 2010. godine osvojio više od 330.000 hiljada glasova. Ovaj put će mu biti dovoljno 130 hiljada glasova za sigurnu pobjedu. I nema sumnje, već u ovom trenutku – da će on biti budući član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Najneizvjesnija će zapravo utrka biti za bošnjačkog člana Predsjedništva. Time se ponavlja scenario iz 2010. godine kada je vođena mrtva utrka između Bakira Izetbegovića, Harisa Silajdžića i Fahrudina Radončića.

Od ukupno milion bošnjačkih glasova, presudilo je samo 20 hiljada glasova. Sada se ponavlja ista situacija, u utrci između Šefika Džaferovića, Fahrudina Radončića i Denisa Bećirovića. S obzirom da će Željko Komšić povući određen dio bošnjačkih glasova, kao i da će kandidati manjih stranaka (Senad Šepić, Boriša Falatar, Mirsad Hadžikadić, Amer Jerlagić, itd.) dodatno pocijepati bošnjačko glasačko tijelo – može se očekivati da i ovaj put pobjednika u utrci za bošnjačkog presudno odredi samo 10-20 hiljada glasova.

Zato je svaki glas presudan.

Od najveće je važnosti da u Predsjedništvu BiH bude 2:1 za državu Bosnu i Hercegovinu.

Najgori scenarij bi bio izbor Čovića i Dodika. Ali jednako loš izbor bi bio da Komšić ostane usamljen u Predsjedništvu, te da protiv sebe i protiv države ima Dodika i Radončića. Jer ako je Komšić bosanski kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva, Radončić je srbijanski kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva. Sa Radončićem i Dodikom u Predsjedništvu, bilo bi 2:1 za antidržavne snage u najvažnijoj instituciji.

Patriotske snage moraju biti svjesne i mudre. Dobiti poziciju hrvatskog člana Predsjedništva, ne znači ništa ako se izgubi bošnjački član Predsjedništva.

Željko Komšić sa bošnjačkim glasovima sigurno i opravdano ulazi u Predsjedništvo.

Pozicija bošnjačkog člana Predsjedništva je još od Alije Izetbegovića najvažnija institucija vlasti u odbrani državnih interesa. Od najveće važnosti i najvećeg interesa za bošnjački narod i zaštitu interesa države Bosne i Hercegovine je da Bošnjaci izaberu provjerenog i pouzdanog kandidata – a to je Šefik Džaferović.

Najveći pravni autoritet u državi, najdržavotvorniji član najdržavotvornije stranke u Bosni i Hercegovini, idejni i pravni tvorac temeljnih jedinstvenih državnih institucija (obavještajne službe, vojske, porezne uprave i državne vlade – Vijeća ministara) jedini je koji može štiti državu od destrukcije koju sa sobom nosi Milorad Dodik. Komšićev izbor će neutralizirati Čovića definitivno, ali glavno pitanje nakon toga će biti Milorad Dodik. Čast svima, ali jedini koji ima snagu i kapacitet da se bori sa Dodikom jeste Šefik Džaferović.

O tome su precizan sud dali upravo Dodikovi propagandni sistemi, na čelu sa RTRS-om, koji ne napadaju ni Komšića, ni Bećirovića, koji hvale Radončića, a nabrutalnije napadaju jedino i isključivo Šefika Džaferovića, jer znaju da im je on najveća opasnost. To je vrlo jasan znak i nema nikakve sumnje za bh. patriote, šta znači Šefik Džaferović u Predsjedništvu za odbranu i jačanje državnih interesa.

faktor.ba

Related posts