Kantonalna bolnica u Bihaću pred gašenjem, protest uposlenih

Sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona nakon dva i po mjeseca počela je pauzom, a završena neusvajanjem dnevnog reda.

Poslanici su trebali da raspravljaju o kreditnom zaduženju Kantonalne bolnice, što za 875 radnika znači isplatu plata.

Nije bilo 16 ruku koje bi podržale dnevni red, a samim tim i kreditno zaduženje Kantonalne bolnice u Bihaću.

Nakon što Skupština ni u prvom ni u drugom glasanju nije usvojila dnevni red, okupljeni zaposlenici Kantonalne bolnice u Bihaću verbalno su napali poslanike povicima „Lopovi“, „Hajduci“, „Imate l i djecu?.

Sudskom presudom od 400.000 maraka već je blokiran jedan od računa, što automatski znači da toliko novca nedostaje za isplate plata uposlenih u bolnici. Uskoro se, kažu sindikalisti, očekuje nova blokada u visini od dva miliona maraka, što će definitivno značiti finansijski kolaps bolnice. To je visina mjesečne tranše od Zavoda zdravstvenog osiguranja – što podmiruje troškove plata i doprinosa.

“Na kraju će ispasti da smo mi podmetnuli požar, da smo mi krivi za rat – samo zbog njihove patološke želje za vlašću. I ovo nije slučajno, jer ide izborna godina”, kazao je Elvir Hrustanović, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić”.

Stotinjak sindikalista koji su se jutros okupili ispred Skupštine debakl današnjeg neusvajanja Dnevnog reda vide u ovdašnjoj opoziciji.

“U SDP-u smo mišljenja da se ovaj problem može i mora riješiti bez kredita i da se može riješiti iz budžeta USK-a, koji iznosi skoro 200 miliona maraka, i budžeta ZZO-a, koji iznosi skoro 100 miliona”, poručio je poslanik SDP-a u Skupštini USK-a Željko Mirković.

Nedolazak poslanika Nisveta Jusića i Ahmeta Egrlića iz SDA, koja čini poziciju u Krajini, ovdašnji premijer opisuje kao “opravdano odsustvo”. Stoga je odlučeno da se zakaže Vanredna sjednica posvećenu zdravstvu i Kantonalnoj bolnici.

“Pokušat ćemo za to zasjedanje osigurati prisustvo i naših zastupnika iz stranke koji su danas opravdano odsutni. Usaglasit ćemo sve i da vidimo onda ko je za to da se rješavaju ili ne rješavaju ova bitna pitanja”, zaključio je Nijaz Hušić iz SDA, predsjedavajući Skupštine USK-a.

U četvrtak će zastupnike ispred Skupštine USK-a ponovo dočekati uposlenici bolnice.

(Izvor: Federalna.ba)

Related posts