Kako otkriti prati li vas neko online

Želite da znate ko vas sve prati? Evo nekoliko web odredišta i dodataka za web browsere koji će vam u tome pomoći.

Panopticlick analizira trenutne postavke vašeg web browsera, uključujući dodatke i proširenja, kako bi koliko trackera vas prati. Projekt fondacije Electronic Frontier ide i korak dalje: ukazaće vam na funkcije u podešavanjima koje vaš web browser čine uočljivijim.

Am I Unique? je alat za analizu trackera fokusiran na jedinstveni digitalni otisak vašeg web browsera. Uzeće otisak i dodati ga u svoju bazu podataka te dodati internet kolačić (cookie) u vaš sistem. Možete se vratiti na ovo web odredište za nekoliko nedjelja kako biste otkrili je li vaš web browser postao manje ili više jedinstven. Što manje, to bolje.

Otvorite web stranicu i kliknite na dugme View My Browser Fingerprint. Pričekajte dok analiza završi pa provjerite rezultate. Ako taj postupak želite ponavljati periodično, otvorite tab My timeline u izborniku u meniju lijevo. Preuzmite dodatak za svoj web browser (Chrome, Firefox) i provjerite povremeno što se promijenilo.

Disconnect je proširenje za web browser koje blokira više od dvije hiljade pojedinačnih trackera koji vas prate po webu. zbog toga, tvrde u Disconnectu, web odredišta se učitavaju i do 27 posto brže. Možete i odabrati koje ćete trackere koristiti, a koje ne.

Lightbeam je vizualno pomagalo koje prikazuje mrežu trackera između pojedinačnih web odredišta koje posjećujete. Na žalost, dostupno je samo za Firefox.

Kako koristiti Lightbeam? Otvorite stranicu posvećenu Lightbeamu i dodajte ga u svoj web browser. Otvorite proširenje klikom na sličicu Lightbeam u gornjem desnom uglu web browsera. Dočekaće vas prazan grafikon koji ćete početi popunjavati čim posjetite neko web odredište. Svako od njih biće prikazano zasebnom sličicom i povezanim trackerima.

Trackography je interaktivni vodič kroz trackere, djelo kolektiva Tactical Technology, kojeg možete upotrijebiti kako bi provjerili koje vas kompanije prate, u kojim su državama njihovi web operateri i druga infrastruktura, informacije o tome što rade s vašim podacima…

Kako koristiti Trackography? Otvorite web stranicu. Odaberite državu pa zatim medijsko web odredište s kojim se želite povezati. Dobićete prikaz putanje kojom se vaši podaci kreću, piše tportal.

Evo nekoliko alata pomoću kojih možete blokirati trackere i počistiti svoj digitalni trag:
uBlock Origin: blokira trackere, zlonamjerne oglašivačke web provajdere, zlonamjerni softver…

HTTPS Everywhere: uključuje sigurniji internet protokol HTTPS.

NoScript: Blokira izvođenje skripti u pozadini.

Privacy Badger: Blokira trackere i neželjene internet kolačiće.

PixelBlock: Blokira piksele za praćenje u Gmailu.

Google Activity Controls: kontroliše što Google pamti vezano uz vaše pretrage.

me: briše vaše stare korisničke račune jednim klikom.

Tor Browser: koristi ugrađeno blokiranje skripti i druge alate kako bi zaštitio vašu privatnosti.

DuckDuckGo: pretražuje web bez trackera.

(bankar.me)

Related posts