Kako je izgledala najveća smotra jedinica Armije RBiH na Koševu

Peta godišnjica osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine obilježena je smotrom niza ešalona na stadionu Koševo.

To je bila do tada najveća smotra jedinica Armije RBiH nakon okončanja ratnih sukoba, a ukupno je postrojeno devet ešalona Armije RBiH 15. aprila 1997. godine.

Smotri je tada prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH, rahmetli Alija Izetbegović, komandanti korpusa i niz drugih visokih zvanica.

Praćen ovacijama, jedinicama se obratio rahmetli Alija Izetbegović koji je svoj govor počeo riječima “Vojnici, pozdrav domovini!“.

– Dragi vojnici i oficiri naše Armije, dragi članovi šehidskih porodica i invalidi, dragi građani i gosti i prijatelji, čestitam vam ovaj naš veliki praznik. U miru koji je zaključen ima i nešto pravde za nas. Ima je toliko za koliko je njena zasluga. Sada smo prišli stvaranju male, ali dobro obučene Armije koja odgovara današnjim potrebama. Danas su ovdje pred vama postrojeni njeni elitni ešaloni, tehnika nije ovdje, ona je u skladištima. Njen najvažniji dio, živa sila, njena duša, odnosno njen reprezentativni dio je ovdje. Postoji puni kontinuitet između te dvije vojske. Narod se ponosio vama, narod je vjerovao ovoj Armiji, uvjeren da je ovo najbolja armija i ona to jeste, što najbolje zna neprijatelj. Taj neprijatelj će ubuduće tri puta razmisliti prije nego digne ruku na ovu zemlju i njen narod – kazao je između ostalog Izetbegović.

Kako je izgledala smotra armije pogledajte u sljedećem videu.

Related posts