Jedna od najopasnijih biljki svijeta: Manchineel, drvo ubica

Samo jedan griz ploda koji raste na drvetu Manchineel dovoljan je da izazove užasnu bol i u većini slučajeva smrt. To je vrsta drveta koja raste na jugu Floride, po obalama Kariba i diljem Južne Amerike. Spada u najopasnije biljke na svijetu.

Gotovo svaki dio ovog drveta je smrtonosan. Plod su još španski osvajači nazvali “mala jabuka smrti”. Lišće je otrovno, ljudi su se znali pod krošnju skloniti od kiše i izašli su gadno opečeni od kapi koje su klizile lišćem. Smola je lužinasta i izaziva užasne opekotine. Čak je i kora otrovna! Ako ga koristite za potpalu, ni to nije dobro. Dim izaziva jaku iritaciju kože i očiju, a ako ga udahnete, odoše pluća, piše Index.hr.

Glavni otrov u drvetu je forbol, a izaziva alergijsku reakciju kod većine ljudi, međutim, uz njega se skrivaju još deseci ostalih spojeva koje tek treba identificirati. Ukoliko ugledate ovo drvo, bježite odmah u drugom smjeru, koliko god vas noge nose.

Domoroci s Kariba u smolu su umakali vrhove svojih strijela, a zarobljenike su vezali za stablo ako bi ih htjeli podvrgnuti polaganoj smrti.

Related posts