Jahe Mashrapov je čovjek koji stoji iza novogodišnjeg pokolja u Istanbulu

Napadač koji je tokom dočeka Nove godine u istanbulskom klubu “Reina” u ubio 39 ljudi, a 69 ranio, identifikovan je kao Jahe Mašrapov, pišu mediji.

Mašrapov je rođen 2. avgusta 1988. u Kirgistanu.

Svjetski mediji objavili su sliku prve strane njegovog kirgistanskog pasoša na kojoj se vidi fotografija Mašrapova u odijelu i sa kravatom. Još uvijek se čeka zvanična potvrda da je on napadač iz kluba “Reina”.

Žena muškarca osumnjičenog da je izvršio pokolj u istanbulskom noćnom klubu na Novu godinu kaže da nije imala pojma da joj je muž ISIS-ov simpatizer, piše Mail Online.

Turska policija objavila je izjavu supruge osumnjičenog u kojoj kaže kako je o ubistvima saznala na televiziji. Osumnjičeni je sa ženom i djecom iz Kirgistana u Istanbul stigao 20. novembra prošle godine. Potom su cestom preko Ankare stigli u grad Konyu. Tamo su iznajmili stan kojeg su plaćali oko 300 eura mjesečno. Kako je rekla supruga, muž joj je objašnjavao da u Konyu putuju u potrazi za poslom.

29. decembra on je napustio Konyu i otišao za Istanbul. Za pucnjavu je, kaže, čula na televiziji. Pojma nije imala da joj muž ima ikakve veze s ISIS-om niti da ih simpatizira. Kad je policija objavila sliku, njihove komšije su obavijestili vlasti. To je organe reda dovelo do njihovog stana.

No, turski mediji danas tvrde da se osumnjičeni borio u redovima ISIS-a u Siriji.

Prema podacima istrage, koji se razlikuju od verzije priče prema kojoj je u Tursku došao iz Kirgistana, napadač je ušao u Tursku iz Sirije gdje se borio u redovima ISIS-a i zbog toga je tako “dobro rukovao vatrenim oružjem”, piše list Hurriyet. On je dobro obučeni profesionalac i terorist, dodaje list.

Također, navodi kako su vlasti identificirale napadača na klub Reina ali još nisu objavile njegovo ime, kao što nisu niti potvrdile da je bio povezan s Islamskom državom.

Uhapšeno je 12 osoba za koje sumnjaju da su povezane s napadom.

Turska štampa među ostalim navodi detalje napada koji pokazuju da je napadač obučen za rukovanje oružjem. Prema Hurriyetu i dnevniku Haberturku, on je koristio dvostruki okvir za municiju zbog optimizacije vremena punjenja i gađao je ljude u gornji dio tijela. Tačno je znao šta radi i zbog toga u bijegu predstavlja još veću opasnost.

Islamska država preuzela je u ponedjeljak odgovornost za napad na noćni klub u Istanbulu saopćivši da je “vojnik kalifata napao jedan od najpoznatijih noćnih klubova u kojem kršćani slave njihov bogohulni praznik”.

Podsjećamo, napadač je otvorio vatru u diskoteci Reina i u haosu koji je nastao uspio je pobjeći. Istražitelji ocjenjuju da je moguće da je on povezan s ćelijom koja je počinila trostruki samoubilački napad u zračnoj luci u Istanbulu u junu kada je poginulo 47 ljudi.

Više od polovine ubijenih u napadu koji je trajao sedam minuta bili su stranci. Među njima su građani Izraela, Francuske, Tunisa, Libanona, Indije, Belgije, Jordana i Saudijske Arabije.

Klub, koji se nalazi na obali Bosfora, jedno je od najposjećenijih mjesta za zabavu u Istanbulu, vrlo popularan među strancima.

Related posts