Izetbegović: Staloženo i bez prepirke smo objasnili kancelarki stavove o izbornom zakonodavstvu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu da je razgovarano o izmjenama Izbornog zakona BiH, te da su joj, staloženo i bez prepirke, pojasnili svoje stavove.

– Kancelarska Merkel je zaista raspoložena da pomogne vezano za Izborni zakon jer prijatelji iz Evrope su zabrinuti da nećemo uspjeti da formiramo Dom naroda i kompletnu vertikalu vlasti i da ćemo poslati jednu lošu poruku za naš evropski put i da nećemo moći dobiti kandidatski status, da nećemo moći početi pregovore sa EU ako to ne riješimo tako da smo potrošili sigurno jedan sat vremena pojašnjavajući detalje – izjavio je Izetbegović za Al Jazeeru.

Izetbegović je kazao da su članovi Predsjedništva kancelarki i njenim savjetnicima pojasnili kako stoje stvari.

– Problem je u sudaranju dva principa, etničkog kojeg zastupa gospodin Čović i građanskog koji je zastupljen u našem Ustavu, u presudama Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura. Skoro da je nemoguće uskladiti ono kako stvari vidi Čović sa presudsama suda u Strazburu – kazao je predsjedavajući.

Dodao je da Merkel nije dala nikakve preporuke za rješenje ovog problema “jer ona je jedna realna žena koja zna da ne može nakon 15 minuta početi davati preporuke za stvar koju mi ne možemo riješiti godinama”.

– Doći će predstavnici Venecijanske komisije da pomognu i mi ćemo morati biti kooperativni da se iznađe rješenje koje će poštovati odluku Ustavnog suda, Ustav BiH, presude Suda za ljudska prava. To je otprilike kao slaganje rubikove kocke ili kvadratura kruga, ali nije nemoguće složiti tu kocku. U ovakvim okolnostima i predizbornom vremenu vrlo je teško riješiti pitanje izmjena Izbornog zakona ali nije nemoguće naročito ako imamo prijatelje uz sebe koji nas na neki način i obavezuju da se više potrudimo – zaključio je Izetbegović u razgovoru za Al Jazeeru.

Također, naglasio je da se odluka Ustavnog suda odnosi na nametnutu odluku OHR-a i da ne vidi razlog zašto se OHR ne bi umiješao i popravio vlastitu odluku ako je već Ustavni sud utvrdio da to treba uraditi u nekim njenim dijelovima.

– Jednako tako CIK ima obavezu da reaguje, pa možda i oni ovu stvar riješe ako to političari ne uspiju – rekao je Izetbegović te dodao da do 7. oktobra to nije kasno uraditi.

Related posts