Izetbegović: Naravno da se Čoviću ne pregovara dalje

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da će na sastanku sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ BiH Draganom Čovićem razgovarati o najvažnijim aktuelnim temama poput imenovanja, budžeta institucija BiH za 2020. godinu i Izbornog zakona.

Izetbegović je rekao da bi na sastanku, kojem je domaćin predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, trebalo razgovarati o imenovanju Selme Cikotića u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine i o svim ostalim imenovanjima, uz napomenuo da je vrijeme da se to pokrene.

Lider SDA tvrdi da Čoviću odgovara postojeće stanje jer smatra da dvostruko ili trostruko više pozicija hrvatski korpus dobija kada je u pitanju nivo BiH.

“Naravno da se njemu ne pregovara dalje. Ne tražim ja ništa posebno novo. Samo tražim da se ispoštuje Ustav, da se odredi šta je bošnjačka kvota, šta hrvatska, a šta srpska i ne mislim da ćemo tu neke bitne pomake praviti, ali je potrebno da se definišu stvari”, naveo je Izetbegović.

Od predsjedavanja Njemačke EU od 1. jula, Izetbegović očekuje snažniju podršku te zemlje od dosadašnje.

Kad je riječ o parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, Izetbegović je rekao da refleksije na BiH zavise od toga ko će pobijediti.

O protivljenju ruskog ambasadora Petra Ivancova NATO integracijama BiH, Izetbegović je rekao da je to “guranje Rusije u unutrašnje stvari BiH”.

Izvor: N1

Related posts