Izetbegović nakon sastanka s Komšićem i Džaferovićem: Očekujem da sve riješimo sutra

Izetbegović je kazao da se vidio sa Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem i to upravo zbog sjednica Predsjedništva BiH o ANP-u i mandataru za sastav Vijeća ministara BiH najavljenih za sutra.

“Očekujem da konačno to riješimo sutra. Potpisali smo da ćemo raditi u skladu s Ustavom i zakonom i da ćemo poslati ANP u Brisel, da li reducirani ili nereducirani, kako bi se nakon toga imenovao mandatar. Dakle, bit će obje sjednice”, kazao je Izetbegović.

Na konstataciju novinara da Dodik neće glasati za ANP, Izetbegović je rekao da se onda neće podržati mandatar i da se zatim kriza produžava i produbljuje. Upitan šta će se desiti nakon isteka sporazuma o potpisanim principima, Izetbegović je rekao da ne mogu isteći principi.

“Njih imamo ili nemamo. Mogu isteći rokovi. Nakon 5. septembra će doći 6. septembar i nastavit ćemo se baviti onim što će biti presjek onoga što želimo, a to je redukovani ANP koji treba uraditi Komisija za NATO”, rekao je Izetbegović.Novinari su podsjetili Izetbegovića da ta komisija još nije formirana, a on je odgovorio:

“Neka Dodik, onako kako je to zaustavio, da svima zeleno svjetlo. To moramo poštovati. Ovo je pitanje Ustava i vladavine zakona”, potcrtao je Izetbegović.

Related posts