Ivanić i Čović se pred kraj mandata sjetili da bez saglasnosti ne mogu istupati kao suvereni BiH

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović uspjeli su ispolitizirati i smrt bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Annana. Čović i Ivanić koji već duže vrijeme samoinicijativno, bez saglasnosti ostalih članova Predsjedništva BiH, nastupaju u Zagrebu i Beogradu pred sami kraj mandata sjetili su se da je za istupanje u svojstvu suverena BiH potrebna saglasnost svih članova kolektivnog šefa države.

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić saopćili su danas kako se ograđuju od saopćenja za javnost koje je jučer poslao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u vezi sa smrću bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Annana.

Oni su naveli kako Izetbegović ne može istupati u ime cijele institucije ukoliko za to nema saglasnosti druga dva člana Predsjedništva BiH, već isklјučivo kao član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

“Kolega Izetbegović nije mogao, bez prethodne konsultacije, u ime Predsjedništva BiH objaviti telegram saučešća i saopćenje za javnost koje, osim izraza saosjećanja, duboko zadire u domen neprihvatlјive političke kvalifikacije. Ne dijelimo ocjene koje je kolega Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Annana i osuđujemo ovakvu zloupotrebu pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH”, piše u saopćenju.

Čović i Ivanić zaboravili su da su ranije i oni sami bez ikakvih konsultacija sa ostalim članovima Predsjedništva BiH nastupali kao suvereni BiH. Podsjećanja radi, početkom ovog mjeseca Čović je bez ikakvog dogovora s Izetbegovićem i Čović čestitao predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću početak izgradnje Pelješkog mosta.

Kompletan mandat isto je postupao i Mladen Ivanić. On je u ovom mjesecu razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o “poziciji srpskog naroda u BiH, pravo Republike Srpske na postojanje, čvrsto jačanje njenih institucija i odbranu njene dejtonske pozicije”. O temama razgovara s Vučićem i stavovima koje će iznijeti u svojstvu kolektivnog šefa države nije se konsultovao sa Čovićem i Izetbegovićem.

Članovi Predsjedništva BiH, kako je saopćeno, u oba slučaju nastupili su kao članovi Predsjedništva BiH, a ne funkcioneri PDP-a ili HDZ-a BiH. Prema Ustavu BiH Predsjedništvo BiH je zaduženo za vođenje vanjske politike države BiH, a ne vođenje vanjske politike bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda u BiH.

Javnost ne samo u BiH već i u regiji pamti kada je u decembru 2017. godine Čović u svojstvu predsjedavajućeg, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, rekao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će “BiH u slučaju Kosova pratiti stajalište Srbije”.

Ovim povodom razgovarali smo s doktorom socioloških nauka i profesorom na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Slavom Kukićem koji nam je kazao kako članovi Predsjedništva BiH konstantno neustavno nastupaju.

“U zadnje tri ili četiri godine članovi Predsjedništva BiH uvijek nastupaju pojedinačno kao državni suvereni. Čović ide u Zagreb i nastupa kao državni suveren, Ivanić ide u Beograd, a Izetbegović u Ankaru iako ni u jednom slučaju nijedan član Predsjedništva BiH nije dobio saglasnost druga dva člana”, rekao je Kukić.

On ističe da treba biti realan i kazati kako je nastup Bakira Izetbegović u vezi smrti Kofija Annana stvarno njegov lični istup, a ne istup Predsjedništva BiH. Kako kaže, razlika je samo u tome što su se sada Čović i Ivanić ogradili što ranije nije bio slučaj.

“Ranije se niko ni od koga nije ograđivao. Prema tome, to je jedan pokazatelj jada i čemera po kojem nam funkcioniše kolektivni šef države. To je jedan od argumenata za tezu kako bi što bolje bilo da aktuelne članove Predsjedništva BiH razriješimo u oktobru s nadom da će na njihovo mjesto doći oni koji će poštivati Ustav BiH”, kazao je Kukić.

Dodaje da je i sam svjestan kako nada o odlasku Ivanića nije dobra jer će umjesto njega doći još gori član Predsjedništva BiH pa je bolje da “takav kakav god je i ostane”.

“Što se tiče Čovića i Izetbegovića, kojom srećom da izgube oni ili njihovi kandidati pa da dovedemo jednu državnu instituciju u normalne relacije”, rekao je Kukić.

Očito je kako su se članovi Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog i srpskog naroda ogradili od Izetbegovićevog saopćenja za javnost zbog upotrebe termina “genocid u Srebrenici”. Od ranije je poznat stav Ivanića u vezi s genocidom u Srebrenici, ali u posljednje vrijeme i Čović sve više izbjegava da koristi termin genocid.

“Čović koketira s Dodikovim stavovima u vezi sa Srebrenicom. Ja sam taj detalj primjetio već u vrijeme obilježavanja genocida u Srebrenici kada je Dragan Čović govorio o ‘teškom zločinu’ u Srebrenici. To je vokabular koji zadnjih godina koristi Milorad Dodik. Nije sporno, to je teški zločin, ali to nije dovoljna kvalifikacija. Postoje presude međunarodnih sudova i taj teški zločin zove se genocidom”, kazao je Kukić.

Zanimljivo je što je stav vlasti iz Republike Hrvatske jasan i on glasi: “U Srebrenici se dogodio genocid”. To je u više navrata istakla predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je kazala kako se treba pogledati istini u oči i reći da se u Srebrenici dogodio genocid za koji je odgovorna politika ratnog zločinca Slobodana Miloševića.

Kukića smo pitali i da li na ovaj način Čović negira zvaničnu politiku Hrvatske, a podržava zvaničnu politiku Srbije. On smatra da to samo pokazuje koliko je zamršena politička situacija u BiH.

“Tu mogu biti dva scenarija. Prvi je da zvanične vlasti Hrvatske kažu kako će se oni ponašati u skladu s principima EU, a ti Čoviću radi kako hoćeš. Ja ne želim vjerovati da je to scenariji koji odgovora istini. Želim vjerovati da vlasti u Hrvatskoj ni same ne znaju šta činiti s Čovićem”, kazao je Kukić.

Zaključio je kako Čović uvijek može okrenuti leđa HDZ-u Hrvatske kao što je učinio za vrijeme Ive Sanadera koji ga je htio skinuti s mjesta predsjednika HDZ-a BiH i dovesti Božu Ljubića.

“Stvarno želim vjerovati da je HDZ svjestan da Čović oteo kontroli i da oni traže načina kako da se riješe situacije u kojoj on žrtvuje sve zbog održavanja na vlasti. A to radi kako bi zaustavio sudske procese protiv sebe, napredovanje ka EU i otvaranje poglavlja zbog kojih se završava u zatvoru”, rekao je Kukić.

klix.ba

Related posts